Iz kompanije Apple na test su nam stigli novi MacBook Pro računari koji u poređenju sa prethodnom generacijom nisu doživeli nikakve fizičke promene, ali su hardverski zato mnogo moćniji. U ponudi kompanije su rešenja dijagonala 13.3 inča i 15.4 inča, dok je model od 17 inča povučen iz portfolia. Šta nam to donose novi MacBook Pro računari?

Od zajedničkih karakteristika novi MacBook Pro računari dele izradu od jednog komada aluminijuma, iste žične i bežične konekcije, kao i tastature sa pozadinskim osvetljenjem i Multi-Touch trackpad-ove. Pored pomenutih svi su bazirani i na istoj platformi (OS X Mountain Lion) i dolaze sa skupom sjajnih aplikacija, zahvaljujući kojima su odmah po startovanju spremni za obavljanje najrazličitijih poslova.

Trinaestice koriste snagu novih dvojezgarnih Core i5 i Core i7 procesora (2.5GHz/2.9GHz), poseduju 4GB, odnosno 8GB radne memorije i raspolažu sa 500GB skladišnog prostora, tj. 750GB kada je upitanju jači model. Za grafičku podršku kod njih se brine novi Intel-ov HD 4000 GPU koji bez problema pokreće sve HD sadržaje, međutim sa njim ne možete računati na neko zbiljno editovanje HD video materijala, što je sa jedne strane i razumno zbog male vidljive površine. Sa druge strane displeji na trinaesticama (13.3 inča, 1280×800 piksela) su fantastični i verovatno najjače oružje ovih računara.

Za razliku trinaestica, petnaestice raspolažu sa novim četvorojezgarnim Core i7 procesorima (2.3GHz/2.6GHz), 4GB ili 8GB radne memorije i 500GB ili 750GB prostora za smeštaj informacija. Sjajna stvar kod ovih mašina je prisustvo dva grafička akceleratora (Intel HD 4000 i NVIDIA GeForce GT 650M) sa kojima nema koju multimediju ne mogu da pokrenu. Idealni su kako za gledanje i editovanje video materijala u visokoj rezoluciji, tako i za igranje igrica i prelom najsloženijih grafičkih struktura. Kod ovih računara je velika prednost što im je operativna rezolucija displeja 1440×900 piksela i što nude više prostora za nadogradnju (RAM, HDD, SSD, bolji displeji…) u poređenju sa manjim modelima.

Suma, sumarum, Apple je sa unapređenjima na novim MacBook Pro računarima iste ubrzao za nekih 30% do 40%, a što je još bitnije  implementiran im je USB 3.0 kontroler sa kojim dobijaju i na mnogo bržoj komunikaciji sa eksternim uređajima. Sjajni su za sve namene i nema zadatka koji neće besprekorno odraditi. Ipak, cena im nije mala i upravo zbog nje ostaće rezervisani samo za kupce sa dubljim džepovima.

Cena (sa PDV-om): od 154.390,00 dinara

Kontakt: Apcom