Juneći but – 500 gr; svinjsko mleveno meso – 500 gr; zemička – 1 kom; crni luk – 1 glavica; jaja – 6 kom; mast; so; mleveni biber

Iako se zove pečenje, ono to nije. Reč je o čuvenim šniclama, u Budimpešti popularnim bar onoliko koliko je to u Beogradu karađorđeva šnicla. Ali, za razliku od Karađorđa za kojeg znamo ko je, o Stefaniji nam konobari u Pešti nisu znali ništa da kažu. Ako neko zna – neka se javi!

Meso od buta se dobro izlupa da se dobiju tanke šnicle. Samleveno svinjsko meso pomeša se s potopljenom i isceđenom zemičkom, sitno iseckanim lukom, mlevenim biberom, solju i jednim svežim jajetom. Sve ovo dobro se izmeša i namaže na šniclu. Pet tvrdo kuvanih jaja oljušti se i složi preko ovog namaza na sredinu šnicle.

Kao rolat, sve se umota, uveže koncem tako da fil ne curi, pa na umerenoj vatri pirjani na masti dok ne omekša. Servira se s prilogom po želji.

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.