Tiramisu recept je više nego jednostavan. Sve što vam je potrebno je nekoliko sastojaka koje lako možete da pronađete u domaćim prodavnicama.

Postoji i nekoliko verzija recepta za tiramisu od kojih zavisi ukus ali i cena pravljenja omiljenog italijanskog kolača. Evo ih svi:

Tiramisu recept – Jeftinija varijanta sa domaćim sastojcima

recept-za-tiramisu
recept-za-tiramisu, photo: flickr, Iain Cameron

Pošto smo godinama tražili najbolji recept za Cheesecake i našli ga, sada vam otkrivamo i provereni način za pravljenje sjajnog letnjeg kolača Tiramisu. Isprobali smo mnoge recepte, sastojke i kombinacije i otkrili recept koji sigurno uspeva i to sa domaćim namirnicama koje mogu da se kupe u našim prodavnicama. Ovo je ujedno i najjeftiniji recept za tiramisu.

Potrebno vam je:

– 4 žumanca
– 100 grama šećera u prahu
– pakovanje posnog Ella sira mlekare Subotica od 450 grama sa 0 posto masti
– 400 ml slatke pavlake
– Malo pakovanje piškota
– Crna kafa
– Aroma ruma
– Malo kakao praha

Priprema

Kada ste nabavili sve sastojke, za početak odvojite žumanca od belanaca. Žumanca termički obradite najmanje 20 minuta na pari. To vam se radi tako što u veći lonac sipate vodu i to stavite na ringlu, a u njega da dno stoji iznad vode stavite manju šerpicu sa žumancima u koja ste dodali pola količine šećera u prahu. Mutite bar 20 minuta.

U drugoj činiji umutite slatku pavlaku sa preostalom količinom šećera.

Kada se žumanca ohlade dodajte ih u slatku pavlaku.

Dodajte sir i sve dobro sjedinite mikserom.

Skuvajte jaku kafu u šerpi, a kada se ohladi dodajte dve kašike arome ruma.

U tepsiju prvo sipajte pola količine umućene smese, pa onda preko toga poređajte piškote koje ste pre toga umočili u kafu. Kada celu površinu pokrijete piškotama, sipajte preko preostalu količinu smese.

Na kraju uz pomoć cedilice za čaj pospite malo kakao praha i ostavite u frižider.

I dobili ste najbolji Tiramisu koji može da se napravi kod kuće! Prijatno!

DODATAK: Ako ste u žurbi Tiramisu možete napraviti i bez jaja. Takođe, u međuvremenu se u domaćim prodavnicama pojavio i Mascarpone koji bi trebalo da koristite umesto Ella sira. Vindijino pakovanje od 500 grama košta oko 500 dinara, dok je italijanski oko 700 dinara.

Evo i recepta koji se nama najviše dopao i koji i danas koristimo:

Tiramisu recept bez jaja

Živa jaja jesu važan sastojak originalnog recepta za tiramisu, ali zbog opasnosti od bakterija (pre svega salmonele) mi savetujemo da ih ne stavljate ili da ih dobro obradite termički na pari, što je naporno i možda ne uvek efikasno.

Zato pravimo tiramisu bez jaja.

I sastojke smo donekle promenili kako bismo mu malo smanjili cenu, a dobićete originalni ukus slatkog sira, kafe i ruma.

Sastoji koji su vam potrebni:

  • pakovanje slatke pavlake od 500 grama (ne sme da bude od biljnog porekla)
  • 100 grama šećera u prahu (može i običan)
  • malo pakovanje mascarpone sira (200-250 gr)
  • Ricotta sir ili ako ga ne nađete Ella sir
  • malo pakovanje piškota
  • crna kafa
  • aroma ruma
  • kakao prah

Priprema tiramisua je više nego jednostavna. Umutite šlag, odnosno slatku pavlaku sa šećerom. Dodajte mascarpone i ella sireve. Sve sjedinite zajedno. Skuvajte šolju jake crne kafe, dodajte 2 kašičice arome ruma, i u nju umočite piškote koje posle toga poređate u činiju u kojoj će vam stajati Tiramisu. Preko piškota sipajte smesu od šlaga i sira. Preko svega uz pomoć cedilice za čaj pospite kakao prah. Prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite 2 sata u frižideru. Onda izvadite i sve pojedite.

Recept za tiramisu za decu

Lako možete napraviti i tiramisu za decu. Iskoristite recept iznad ali umesto kafe stavite kvalitetan kakao i samo jednu kašičicu arome ruma. Deca će ga obožavati a uz to je i poprilično zdava užina.

Tiramisu sa ricotta sirom

U Italiji postoje zapravo dva osnovna recepta za Tiramisu. Jedan kao glavni sastojak koristi mascarpone sir, a drugi ricotta sir. Mascarpone je masniji i jači a rikota blaži ali sa jačim ukusom na sir. Baš zato u našem receptu iznad koristimo i mascarpone i ricottu.

Evo kako izgleda italijanska verzijarecepta:

Kako je nastao Tiramisu?

Iako mnogi misle kako je tiramisu drevna italijanska narodna poslastica to baš i nije slučaj. Zapravo najverovatnije potiče iz šezdesetih i restorana Le Beccherie a osmislio ga je Roberto Linguanotto, vlasnik restorana.

E sad, postoje i neki istorijski dokumenti koji otkrivaju da je sličan kolač služen muškarcima u javnim kućama u Trevizu kao afrodizijak.

Po drugim teorijama navodno je neka verzija kolača napravljena u čast velikog vojvode Kozima trećeg jošu 17 veku.

U svakom slučaju naziv tiramisu se nije koristio sve do šezdesetih. Prvi put se u italijanskom rečniku Sabatini Coletti našao 1980 a u Merriam-Wesbster 1982.

Originalni recept se u svakom slučaju nije ni malo promenio i napravljen je sa mascarpone sirom. Služio se u okruglim posudama, često u čašama. Pošto u zavisnosti od toga kako se umuti slatka pavlaka može da bude i dosta mekan, odnosno bez čvrste strukture i danas može da se pravi u čašama koje će predstavljati porcije za jednu osobu.

photo> flickr, RosieTulips

8 KOMENTARI

  1. Svima bi bilo lakse i lepse kada biste ga prosto pravili kako je u originalu i zamisljen: mascarpone + jaja… ne razumem cemu toliko upropastavanje jednog od najukusnijih kolaca na svetu. Ako nemate pare za mascarpone, pravite neki drugi kolac, ima i boljih, a jeftinijih za napraviti… A ako ne volite jaja ili piskote, pa tek vi imate izbora!

  2. slazem se sa Lukom! Jezim se time da se sastojci koje nemamo prilagodjavaju i da se recept izmeni i nazove onim sto nije – tiramisu. idu i belanca, ne stavlja se prvo krem vec piskote, ide mascarpone i jaja se ne “obradjuju” na pari!
    p.s. u picu se ne stavlja kecap!

  3. Osnovna odlika tiramisua su jaja i to živa + maskapone sir. Desert koji ste predložili je, verovatno, ukusan, ali je malo skaradno nazivati ga imenom koje mu ne priliči.

Comments are closed.