Opšte je poznato da je lep osmeh odlika zdravih i belih zuba. Međutim, kako postajemo stariji tako su problemi sa zubima učestaliji. Neredovan odlazak kod zubara je jedan od glavnih razloga nastanka bezube vilice, a jednom kada naši priodni zubi ispadnu, postavlja se pitanje kako da vratimo onaj stari osmeh koji je godinama bio i deo našeg karaktera? Samopuzdanje se narušava, a osećaj neprijatnosti se povećava iz dana u dan.

Kako rešiti problem bezube vilice?

Imamo rešenje – zubni implanti. Naime, oni predstavljaju najsavremenije rešenje za problem bezubih vilica. Ceo proces ugrađivanja ne traje dugo, a sastoji se od implementacije šrafa u kost vilice i zuba koji će izgledati gotovo isto kao vaši prirodni zubi.

Evo kako stomatolog dr Srđan Lolin, specijalista oralne hirurgije i master in laser dentistry objašnjava pojam zubnih implanta: „Najbolji način za nadoknadu izgubljenih zuba je ugradnja zubnih implanta. Zubni implanti se ugrađuju u gornju ili donju vilicu, a fiksiraju se direktno u kost vilice. Pre nego što se primeni procedura All-on-4 ili All-on-6, koje ćemo kasnije objasniti, ne može ostati ni jedan zub u vilici. Bez obzira na to što vadimo sve zube, kada je indikacija, pacijent će dobiti fiksne zube.”

Zubni implanti su plod inovacija u stomatologiji

Zubni implanti su jedan od plodova razvoja moderne stomatologije. Razvoj tehnologija omogućio je nastanak mnogih kreativnih metoda za rešavanje stomatoloških problema. Naime, posao stomatologa je pre samo jednu deceniju bio čist manuelni posao, a danas, zahvaljujući praćenju trendova i koršćenju inovativnih rešenja, ova grana medicine je znatno napredovala. Stomatolog 21. veka mora ići u korak sa svim promenana i prilagoditi svoj način rada dobu u kome živi, a zubni implanti su jedno od najboljih rešenja koje je zamenilo neudobne proteze.

Kako imati osmeh od milion dolara iako niste milioner?

Zubni implanti cena je jedan od najčešćih upita preko koga naši pacijenti dolaze do našeg sajta”, kaže doktor Srđan Lolin.

Usluge u ordinaciji dr Lolin idu u korak sa svetom jer se koriste najsavremenije metode rada. Naime evropske cene ovih usluga su i do deset puta veće nego cene zubnih implanta u našoj ordinaciji, a način i kvalitet rada su podjednako dobri kako i u svim evropskim zeljama. Bez snimka je teško utvrditi tačne troškove jer nije uvek potrebno ugraditi toliko implantata koliko fali zuba. Na primer ukoliko nedostaje tri ili četiri zuba dovoljno je ugraditi uglavnom dva implantata. Preko njih može da se postavi most od četiri zuba.

„Želimo da imamo trasparanetan odnos sa našim pacijentima pa tako sve cene naših usluga možete pogledati na sajtu ordinacije Dr Lolin. Samo ugrađivane zubnih implanata se sastoji iz više pojedinačnih procesa kao što su operativno vađenje svih zuba iz jedne vilice, čišćenje gnojnih kesica i nivelacija vilice, ugrađivanje četiri ili šest implantata po vilici i stavljanje privremenih zuba koji su fiksirani za implantate za jednu vilicu. Zahvaljujući najkvalitetnijim implantima o kojima smo učili od najboljih brazilskih stručnjaka, po ugradnji istih, možemo odmah ponuditi našim klijentima privremene zube. Implanti su posebno dizajnirani da mogu odmah da se opterete i vrlo brzo se vezuju za viličnu kost sa visokim procentom uspeha. Posle par meseci dolazi do ugrađivanja stalnih zuba na implantatima i postoji nekoliko vrsta npr. akrilatni zubi sa metalnim ojačanjem takozvani Toronto bridž. Ranije se pravilo dosta proteza koje se kopčaju preko četiri implantata. Sada vrlo retko. Nakon obuke u Brazilu tim stručnjaka iz ordinacije dr Lolin pacijentima nudi Toronto bridž preko četiri implantata. Ovi zubi se ne vade iz usta, ne postoji nepce kao na protezi i održavaju se kao prirodni zubi. Od akrilata su, lak je materijal, ne opterećuje mnogo implantate. Mogu da se fiksiraju preko četiri implantata, nije potreban veći broj. Jednostavna je popravka ukoliko je potrebna. Radi održavanja se mogu skinuti u ordinaciji.

Jedna od najčešćih varijanti zuba koje pravimo preko implantata je metalokeramički most. To je veoma izdržljiv i dugotrajan protetski rad. Metal se izrađuje na 3D printeru i ima manju težinu i manje opterećuje implantate nego kada se lije starim tehnikama. Estetski dobro izgleda. Moguće je napraviti zube u bleach bojama, čime pacijent dobija “hollywood smile”, odnosno blistavo bele zube nalik onima koje imaju holivudske zvezde. U našoj ordinaciji radimo šrafljenu verziju mosta preko implantata, koji može da se skine u ordinaciji. Ipak, reparatura je nešto komplikovanija nego kod druge dve vrste rada.

Zbog povoljne cene i rada po evropskim sandardima mnogi naši klijenti koji su se odlučili na korak ugradnje zubnih implanata, bilu su bogatiji za jedno pozitivno iskustvo. Naime, tokom samog procesa se ne oseća bol niti neprijatnost zbog svih prethodno preduzetih mera za sprečavanje nastanka bola. Takođe u stalnom smo kontaktu sa našim pacijentima i uvek smo tu da pomognemo ukoliko imaju nekih dodatnih pitanja za samo održavanje proteza i sličnoˮ, detaljno objašnjava dr Srđan Lolin.

Popularne procedure za ugradnju zubnih implata su ALL ON 4 i ALL ON 6

Kao što smo već napomenuli najbolji način da se vrate zubi koji su izgubljeni su zubni implanti. All on 4 je savremena procedura pomoću koje pacijenti koji nemaju ni jedan svoj zub, za samo nekoliko dana mogu da dobiju fiksne zube pri čemu se izbegavaju komplikovane procedure nadoknade kosti. U nekim slučajevima nema dovoljno kosti na onim mestima gde bi trebalo ugraditi implantate pa se zbog toga ne može primeniti tehnika all on 6, tj. ugrađivanje šest implantata, već se ugrađuje četiri implanta.

All on 6, predstavlja zlatni standard u implantologiji, i podrazumeva ugradnju 6 implantata po vilici. Tehnika all on 6 se primenjuje je kada je potrebno izvaditi sve preostale zube iz vilice i postoji dovoljno kosti za ugradnju svih 6 implantata, ili kada pacijent već nema nijedan svoj zub i nosi totalne proteze koje mu ne odgovaraju.

Koliko vremena je potrebno za ugradnju zubnih implanta?

„Ugradnja zubnih implantata se završi za jedan dan. Posle toga je potrebno da pacijent bude dostupan još par dana radi kontrole i skidanja konaca. Postoji mogućnost da se postave konci koji sami otpadaju tako da pacijent ne mora da dolazi za 7 dana. Posle intervencije pojavi se mali otok koji traje oko 2 dana, bolova uglavnom nema. Ukoliko se radi sinus lift otok traje nešto duže, bez bolova.

Za izradu zuba preko implantata potrebno je oko 7 dana. Tada se radi nekoliko proba. Kod bezubih vilica mi radimo tkz. predprotetsku analizu. Pre početka rada pravimo zube od plastike onako kako će izgledati definitivni zubi. Dizajniramo osmeh onako kako pacijent želi. Tada postižemo maksimalan estetski rezultat. Dok pacijent čeka nekoliko meseci da se implanti integrišu dobija privremene akrilatne zube. Tako da može normalno da funkcioniše.ˮ, detaljno objašnjava stomatolog dr Srđan Lolin.

Zubi odmah posle ugradnje implantati

Pacijente u stomatološkoj ordinaciji dr Lolin posebno raduje što će svega nekoliko dana nakon ugradnje implantata dobiti fiksne, privremene zube, koji se ne vade iz usta. Ti zubi su, osim što lepo izgledaju, u potpunosti funkcionalni za žvakanje hrane i pravilan izgovor reči. Privremene menjamo stalnim zubima oko četiri meseca nakon ugradnje implantata.

Šta ako nema dovoljno kosti u gornjoj vilici?

„Tada se radi intervencija otvaranja sinusa i ubacivanja kosti u sinus tkz. sinus lift. Može da se radi samo sa jedne strane vilice ili sa obe. Najčešće u jednoj poseti radimo vađenje zuba, sinus lift sa ubacivanjem kosti i ugradnju implantata. Posle ove intervencije čeka se 6 meseci za stalne zube. Pošto implanti ne mogu dovoljno da se stegnu kada se ugrađuju u sinus, u velikom broju slučajeva ne možemo da napravimo fiksne privremene zube kada radimo sinus lift. Tada pacijent nosi običnu totalnu protezu. O tome detaljno pričamo sa pacijentom prilikom analize snimkaˮ, detaljno obrazlaže dr Srđan Lolin.

Zašto je bitno održavati higijenu zubnih implata?

Održavanje higijene je ključ dugovečnosti zuba. Tako je i sa zubnim implantima. Redovno pranje i čišćenje zuba je imperative ukoliko želite da vaši implanti ostanu trajno beli.

– Glavna stavka je redovno posećivanje stomatologa, kada se kaže redovno podrazumeva se bar jednom godišnje radi pregleda i čišćenja. Takođe u nekim slučajevima treba napraviti i rtg snimak kako bi se videlo stanje kosti oko implantata.

– Takođe je prilikom pranja zuba potrebno izbegavaju abrazivne paste sa sodom bikarbonom jer mogu oštetiti metalne i akrilatne delove.

– Ukoliko primetite da noću škripite zubima, potrebno je da se što pre javite stomatologu. Ono je štetno i za prirodne zube, a posebno za implante. Stvara se veliki pritisak i bočne sile deluju na protetski rad i zubne implante. Može doći do loma zubnog mosta i rasklaćenja implantata.

Dakle, brzo i lako rešenje za bezube vilice je ugradnja zubnih implanata!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime