Znojenje je možda dosadno po ovoj vrućini. Ali kada ovo pročitate shvatićete da je zapravo odlično za vas.

Najčešća područja tela na kojima se znojimo su pazuh, lice, dlanovi, tabani, grudi i leđa. Ta pojava često može biti neprijatna, ali je za naš organizam uvek vešestruko važna.

Primarna i najvažnija uloga procesa znojenja je regulacija telesne temperature. Kada telesna temperatura raste, središnji nervni sistem alarmira znojne žlezde da ispuštaju znoj, što rezultira rashlađivanjem tela. Kada se telo ne bi znojilo nastupilo bi njegovo pregrevanje, što bi vremenom dovelo do oštećenja vitalnih organa, čak i do smrti.

Takođe, znojenje je odlična detoksikacija organizma. Istraživanjem iz 2011, u znoju izlučenom iz ljudskog organizma pronađene su mnoge otrovne supstance.

Studija objavljena u časopisu "Journal of Environmental and Public Health" govori u prilog znojenju kao odličnom savezniku u prevenciji mnogih bolesti. Ona potvrđuje da se razni toksini, poput arsena, kadmija, olova i žive mogu uspešno izlučiti iz organizma znojenjem.

U znoju je pronađena i sveprisutna opasna i vrlo toksična hemikalija bisfenol A (BPA), koja se uglavnom koristi za proizvodnju plastike i sadržan je u nizu plastičnih proizvoda s kojima svakodnevno dolazimo u kontakt.

BPA je odgovoran je za smetnje u radu endokrinog sistema, reproduktivnog, metabolizma, za hromozomske greške u razvoju fetusa, spontane pobačaje i genetska oštećenja, kao i za bolesti srca i pojavu raka.

Znojenje pospešuje izlučivanje viška soli iz organizma i sprečava nakupljanje kalcijuma u bubrezima, čime se smanjuje mogućnost za stvaranje bubrežnih kamenaca.

Znoj u svom sastavu sadrži dermicidin, prirodni antibiotik koji se aktivira u slanom, blago kiselom znoju i koji ubija mikrobe na koži. Prema istraživanjima on je izuzetno važan u suzbijanju prehlade i kožnih bolesti.

Znojenje čisti kožu – otvara pore kroz koje se izbacuju prljavštine, prašina, masnoće… Zato je bitno da se nakon znojenja koža detaljno opere – u suprotnom osušeni znoj još jače zatvara pore i zadržava nečistoću na koži, što kod pojedinaca može uzrokovati upale.

I još nešto – potvrđeno je da znojenje pozitivno deluje na raspoloženje. Za vreme znojenja mišići su zagrejani, što doprinosi oslobađanju od napetosti i umora. Usled pojačane fizičke aktivnosti i znojenja iz tela se otpušta endorfin (hormon sreće) pa možemo zaključiti da je znojenje odlična metoda za eliminisanje nakupljenog stresa.