Životinje mogu da dobiju covid 19, pokazuju najnoviji događaji. U Zoološkom vrtu u San Diegu dve gorile su pozitivne na covid 19.

Ranije je saopšteno da su i neki tigrovi i lavovi u zoo vrtu u Bronx takođe bili pozitivni. A ovaj virus je zabeležen i kod nekih mačaka i pasa koji su virus dobili u porodicama, piše lifehacker.com.

Životinje su imale respiratorne simptome, kašljale su i otežano disale.

Naravno ako neko od ukućana ima corona virus držite vaše kućne ljubimce dalje ili ih privremeno dajte na čuvanje nekome. Ako ipak ostanu sa vama u kući nosite masku, često perite ruke.

A kao što smo pisali epidemija je izbila i na nekoliko farmi nerca u Evropi, gde su uništene sve životinje.

Naučnici smatraju da nije ništa iznenađujuće što je virus preskočio vrste. Takođe se ističe da životinje obično ne mogu preneti virus na ljude a životinje u zoološkom vrtu pokupile se covid od ljudi a ne obrnuto.

Ali ni to nije pravilo.

Nerci na farmama krzna prenosili su koronavirus jedni na druge a mogli su da zaraze i ljude, zaključuju stručnjaci i to na osnovu iskustva. Mutacije sa tragom nerca bile su prisutne u najmanje desetak ljudskih slučajeva covid 19.

Ukoliko se utvrdi da vaš kućni ljubimac ima covid, držite ih odvojeno od ostalih ukućana i drugih kućnih ljubimaca koji ne žive sa vama. Dakle, mačke neka budu u zatvorenom prostoru a pse šetajte na povocu i dalje od ostalih kuca.

Stručnjaci ipak naglašavaju da je veoma retko da kućni ljubimci dobiju novi korona virus.