Ženama preti opasnost da izgube sposobnost rađanja prirodnim putem, tvrdi francuski ginekolog Mišel Oden.

"Rađanje je postalo previše uslovljeno lekovima, do te mere da žene uskoro bez njih neće moći da se porode", kaže francuski ginekolog.

U svojoj knjizi "Da li su nam potrebne babice?", Oden navodi da porođaj danas u proseku traje dva i po sata duže nego pre 50 godina, te da se sve veći broj žena porađa uz pomoć lekova i hirurgije.

"Za mene je to znak da žene gube sposobnost rađanja", rekao je francuski ginekolog, dodajući da je sve manje žena koje se porađaju prirodnim putem, a sve više carskim rezom.

Oden je posebno kritikovao korišćenje sintetičkog oksitocina koji, po njemu, smanjuje sposobnost žena da prirodno proizvodi taj hormon. Hormon oksitocin izaziva kontrakcije materice za vreme porođaja i ima glavnu ulogu tokom dojenja.

Oden strahuje da bi evolucijom moglo doći do nestanka fizioloških funkcija koje se ne koriste, te da bi žene u budućnosti prestale da proizvode oksitocin.

"Uveren sam da proizvodnja ljudskog oksitocina, hormona ljubavi od fundamentalnog značaja za porođaj i vezivanje, sve više slabi. Budućnost ljudske sposobnosti rađanja je u opasnosti", zaključio je Oden. izvor: mondo

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime