Svi koji žele da sačuvaju mladalački izgled trebalo bi pre svega da povedu računa o svojoj koži. Evo ih devet namirnica koje će vam pomoći da izgledate kao da ste i dalje u cvetu mladosti i pored toga što imate sto godina i živite u Srbiji a proleće je.

Šargarepe

One sadrže veliko količinu vitamina A koji je odličan za balans pH vrednosti površine kože, čime joj daje snagu da se odbrani od štetnih bakterija. Ljudi koji u svoj organizam unose karotenoide imaju šest puta manje šansi da u toku života dobiju rak kože.

Borovnice, kupine, jagode

Sadrže visok nivo antioksidansa koji imaju mnogo dobrih i važnih osobina. Alternative su artičoke, pasulj i suve šljive.

Losos, orasi, seme lana

Ove namirnice su glavni izvor masnih kiselina, koje ne samo da blokiraju štetne materije, već i omogućavaju da se zagađivači organizma što pre izbace. Što je njih više to koža bolje zadržava vlagu izgledajući zdravije i zategnutije.

Ulja

Visokokvalitetna ulja čine da se bolje osećamo u svojoj koži jer rešavaju problem suvosti. Ipak, treba imati u vidu kaloričnost ovakvih proizvoda, pa se zadržati na dve kašike ovih ulja dnevno.

Pšenično brašno, žitarice, muffini, ćuretina, tunjevina, brazilski orasi
Iako izgleda kao lista bez reda, sve ove namirnice bogate su mineralom selenom koji se pokazao kao veoma važan u očuvanju zdravlja ćelija. Koža izložena suncu uz dovoljno selena trpi značajno manje oštećenja.

Mleko i jogurt

Namirnice sa malo masnoće, poput mleka i jogurta, odličan su izvor vitamina A ključnog za zdravlje kože.

Zeleni čaj

Korist od ovog napitka je ogromna, posebno ako se uzme u obzir da on služi za zaštitu ćelijskih membrana, deluje protiv upala a umanjuje i rizik od nekih vrsta raka. On je odličan i za metabolizam.

Seme suncokreta

Seme ove biljke sadrži izuzetne količine prirodnog vitamina E. Usporava proces starenja i odumiranja ćelija kože, tako da obezbeđuje mladalački izgled.

Voda
Dobra hidratacija najvažnija je za lepu kožu. Nema ništa bolje od čiste, bistre vode za piće.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime