Iako se svuda priča o tome kako je fast food izrazito nezdrava hrana, svi mi uzivamo u njenim čarima u nekoliko obroka nedeljno. Skorašnja istraživanja su pokazala da 100% ispitanika zna da je crni hleb zdraviji od belog, ali 9 od 10 ispitanih ipak kupuje beli.

Neka novija istraživanja su pokazala da za pravilno funkcionisanje organizma, hrana mora zadovoljiti kvalitetni i kvantitativni minimum. Tako moramo uneti optimalnu količinu belančevina, masti, ugljenohidrata, vitamina, minerala i vode. To znači da možemo konzumirati i pizze i hamburgere, ali treba voditi računa da se pravilno kombinuju sa ostalim namirnicama da bismo zadovoljili nutritivne potrebe organizma. Osnova svega je redovna ishrana sa više dnevnih doza manje količine. Time se oslobađa probavni sistem od preteških obroka.

Uz svaki obrok dolazi voda, mleko ili neki prirodni sok. Udeo gaziranih sokova i alkohola ipak treba staviti na minimum. 

Unošenje u telo masne hrane može uticati na prekomernu količinu masti u krvi. Za mnoge zdravstvene problemo krivimo hloresterol. Važno je napomenuti da je holesterol vrlo sličan mastima i da se nalazi kao jedan od sastojaka u mnogim delovima tela. Jako je potreban jer učestvuje u nastanku vitamina i hormona. Povišenjem holesterola dolazi do srčanih bolesti, ali je sporan i manjak. Stoga treba unositi masti u organizam i ne treba sebi zabranjivati takvu vrstu hrane. Bitan je nutritivni sastav i količina. Ostalo biramo sami! Ali ipak bolje sprečiti nego lečiti, kuvana hrana je zakon!

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime