Krpelji su insekti koji mogu da vam upropaste letnji izlet. Ali pored toga što ćete se pomučiti oko vađenja, oni prenose i različite bolesti. Najopasnija je svakako lajmska.

Evo zašto je opasna i koji su simptomi.

Nekoliko dana pa sve do jednog meseca posle ujeda pojaviće se crvenilo oko mesta gde se krpelj nalazio. Najčešće ima crvenu tačku i oreol izvan nje. Crvenilo neće boleti ili svrbeti. Ali nemojte se zavarati. To je samo prvi simptom lajmske bolesti.

Uskoro ćete osećati umor i groznicu, glavobolje i bol u mišićima pa i grčeve.

Tada većina ljudi potraži lekarsku pomoć. Oni koji to ne urade mogu da se suoče sa ozbiljnim problemima. Nekima će utrnuti lice, javiće se ojed širom tela a glavobolje će postati još gore.

Posebno je opasno što neće svi zaraženi primetiti ove simptome. Zato bi čim posumnjate na lajmsku bolest a ujeo vas je krpelj trebalo da odete kod doktora.

Ukoliko ne dobijete tretman na vreme možete da dobijete artritis, hronične neurološke probleme pa i gubitak kratkoročnog pamćenja. Pored toga verovano će se pokrenuti autoimune bolesti.

Kako se prenosi lajmska bolest?

Tako što vas ujede krpelj naravno. Ali nije sve tako jednostavno.

Najčešće bolest prenose mladi krpelji koji su dovoljno mali da ih ne primetite. Da bi se bolest prenela potrebno je da krpelj bude zakačen bar 36 do 48 sati.

Zato je važno da se pregledate posle aktivnosti u prirodi i ako primetite krpelja izvadite ga što pre.

To radite tako što uzmete dobru pincetu. Uhvatite ga što bliže koži i povucite pravo unazad.

Važno je da budete sigurni da ste izvadili baš celog insekta. Ako niste sigurni idite kod doktora.

Preventiva je takođe važna. Uvucite nogavice u čarape. Izbegavajte grmlje i visoku travu. Koristite sredstva protiv insekata.

Šta ako se ipak zarazite

Ako odete na vreme kod doktora jednostavan antibiotik će rešiti sve vaše probleme. Verovatno…