Ukoliko želite da izgubite koji kilogram pred letovanje onda treba da znate koliko je važno da ne preskačete oboke, jer koliko je pogubno za liniju, toliko je i za zdravlje celokupnog organizma, prenosi B92.
 
Preskakanje obroka postalo je deo trenda današnjice. Nekada ne jedete zbog dijete, nekada nemate vremena za obrok, a nekada jednostavno niste gladni u vreme ručka.

Ukoliko često preskačete obroke iz bilo kog razloga, morate biti upoznati sa sledećim stvarima koje se događaju u vašem organizmu:

1. Disbalans hormona

Ukoliko preskočite obrok dolazi do disbalansa među hormonima. Kortizol vam raste i čini vas nervoznim. Insulin, takođe raste, a zatim opada što dovodi do poremećaja šećera u krvi pa čak i dobijanju na kilaži.

2. Problemi pri varenju

Vaše telo je naviklo da radi tokom celog dana, pa kada preskočite obrok, organizam nema šta da prerađuje pa i sam probavni sistem prestaje da radi kao kada imate ustaljene obroke. Za metabolizam i probavni sistem najbolje je da imate tri obroka dnevno plus dve užine.

3. Zadržavanje masti

Preskakanjem obroka zbunjujete vaše telo. Ono misli da ga izgladnjujete pa iako ste obrok uzeli ranije od naviknutog. Kada se to dogodi, telo počinje da skladišti masnoće kako bi obezbedilo sebi gorivo za naredni period.

4. Iscrpljujete organizam

Ppreskakanjem obroka usporavate vaš metabolizam što će vas činiti umornim. Kada ne jedete vaš metabolizam se usporava, ali kada imate redovne obroke metabolisam stalno radi i samim tim se još više ubrzava. Redovni obroci će vam pružiti brži metabolizam i sagorevanje kalorija.

5. Postajtete potišteni

Verovatno ste do sada čuli da se ljudi koji su gladni izjednačavaju sa osobama koje su jako ljute na nekoga. To se dešava zbog disbalansa hormona koji izazivaju da se osećate potišteno i nervozno. Spasite sebe i sve oko vas tako što nećete preskočiti obrok.

6. Menja se sistem razmišljanja

Iznenadićete se, ali preskakanje oboroka menja vaš sistem razmišljanja o hrani. U vašem umu se stvara pogrešna slika da vam zapravo hrana nije prioritet što definitivno nije dobro za vaše zdravlje.

7. Dolazi do prejedanja

Poslednje, ali ne i najmanje važno jeste šta dolazi kao posledica preskočenog obroka. Prejedanje je nešto što obično ide nakon preskočenog, recimo ručka. Vaše telo u vreme večere je toliko iscrpljeno i zapravo vapi za kalorijama. Tada obično dolazi do prejedanja, što obično rezultira bolovima u stomaku i nagomilavanjem suvišnih masti i kilograma.

Sledeći put razmislite koliko se isplati preskakati obrok…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime