Kada sedite uveče na keju ili pravite roštilj, kampujete, naročito pored reka, primećujete da neki prijatelji baš imaju problema sa komarcima. Ovo nije zato što vole da kukaju: komarce zaista više privlače određene hemikalije u organizmu.
 
Ženkama komaraca je potrebna krv za razmnožavanje (muškarci ne ležu jaja pa ne ujedaju). Da bi pile krv halapljive ženke prvo moraju da je nađu, što znači da im treba dobar domaćin. One to rade, delom putem receptora za miris na antenama i ustima. Kao što mi koristimo čula mirisa u nosu da osetimo aromu naše miljene hrane, receptori komaraca jednako odgovaraju na hemijske signale koji dolaze iz tela domaćina.
 
Do sada, naučnici su otrkili da ljudsko telo odaje nekoliko stotina takvih hemikalija. Vi, vaši prijateljii i svaka osoba ima jedinstven hemijski potpis različitih mikseva i koncentracije; nažalost oni sa hemikalijama privlačnim komarcima će pre biti izujedani.
 
Ovo ne znači da su podjednako privlačni svim komarcima jer ih na svetu ima preko 3000 vrsta ovog insekta, a svaki ima jedinstvene receptore koji ih manje ili više privlače ka izvesnim hemikalijama.


Sastojci za ujed
 
Prva hemikalija koje komarac obično detektuje je ugljendioksid, koji emitujete svaki put kad dišete. To im nagoveštava da je obrok blizu i nalaže dalju istragu. Ovo emituju i životinje, ali ne privlače sve vrste komarce, i ono što najviše razdvaja nas od npr, krava jesu materije koje isparavaju, koje koža luči kao otpad, a to su mlečne kiseline, aceton i razne masne kiseline.  Ove i druge hemikalije koje telo emituje da bi komuniciralo sa drugim vrstamam npr, predatorima, kojima pomaže da nađu plen (možda ste upoznati sa hemikalijama zvanim “feromoni” koje koriste iste vrste da međusobno uspostave kontakt).
 
Trudnice i osobe koje su nedavno popile nekoliko piva su takođe posebno zanimljivi komarcima, iako nije jasno da li je to zbog promene ugljendioksia u telu ili nešto potpuno drugačije.
 
Bakterije 
 
Nedavna istraživanja pokazuju da i bezopasne bakterije koje žive u našem organizmu imaju uticaj na našu privlačnost komarcima, kao i miris tela.
Odnos između hemikalija tela, bakterija i mirisa može jeste određen i genetikom.
 
Na osnovu svih podataka, naučnici pokušavaju da nađu najefikasnije sredstvo koje bi odbijalo komarce.
 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime