Naučnici su otkrili da zeleno povrće sadrži antikancerogena hemijska jedinjenja koja se oslobađaju dok se povrće razlaže u debelom crevu.

Studija je urađena na laboratorijskim miševima i fokusirala se na to kako zeljasto povrće oblaže sluzokožu debelog creva, a reč je o procesu koji traje između četiri i pet dana.

Naučnici su istraživali hemijski sastav poznat pod nazivom indol-3-karbinol, koji se oslobađa dok žvaćemo zalogaj brokolija, kelja, kupusa…

Savetuju da se zeljasto povrće pre konzumiranja ne prekuvava da ne bi izgubilo korisne antikancerogene sastojke. Kiselina u debelom crevu modifikuje indol-3-karbinol, koji nastavlja ‘putovanje’ probavnim sistemom i indoli deaktiviraju snažne estrogene, koji pospešuju rast tumora.

Studija je pokazala da je hrana bogata indolima zaštitila miševe od razvoja kancerogenih ćelija, čak i one koji su nakon prethodno obavljene genetske analize bili u visokorizičnoj grupi za razvoj karcinoma.

Čak i kad je kod nekih miševa tumor počeo da se razvija, primenjen je odgovarajući režim ishrane bogat zeljastim povrćem i napredovanje tumora je zaustavljeno.

Studija na miševima upućuje na to da na smanjenje rizika od razvoja raka debelog creva ne utiču samo vlakna sadržana u zeljastom povrću, već i važni molekuli otkrivene u njima. Dalje studije će omogućiti da se otkrije da li ti molekuli na isti način deluju i na ljudski probavni trakt. b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime