Kažu da je varanje ljudska osobina, a praštanje božanska. Ali nova najnovija istraživanja kažu da praštanje ljudima koji su nas povredili može da bude dobro za zdravlje.

 
Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji u San Dijegu, otkrili su da ljudi koji se oslobode svog besa imaju manje šansi da dobiju povišen krvni pritisak.
 
Preko 200 volontera je učestvovalo u ispitivanju i trebalo je da se sete situacije u kojoj ih je prijatelj povredio. Polovinu grupe su zamolili da se sete šta ih je to naljutilo, dok su drugu grupu zamolili da razmisle o situaciji i oproste.
 
Potom bi se učesnicima odvaraćala pažnja drugih aktivnostima u trajanju od nekih 5 minuta, nakon čega bi ih pitali da razmotre koju su odluku doneli. 
 
Učesnici su bili priključeni na aparate koji su merili krvni pritisak i puls. Tim koji je vodila Brita Larsen otkrio je da je “besna” grupa imala povišen krvni pritisak u poređenju sa grupom koja je praštala u prvoj sesiji. 
 
Efekat se vidi i kasnije uprkos kratkoj pauzi koji su im dali da se smire. Ipak, nije bilo razlike u pulsu.
 
Autori tvrde da, iako je istraživanje sprovedeno na malom uzorku, praštanje može da ublaži reakcije na stresne događaje i čak ponudi zaštitu protiv infarkta.
Poznato je da je nagli porast krvnog pritiska vrlo štetan. Ipak, nakon dužeg perioda visokog krvnog pritiska – ili hipertenzije – povećava se rizik za srčani udar ili šlog.
 
Najveći rizik za hipertenziju nose osobe koje imaju preveliku težinu, unose previše soli, ne bave se fizičkim aktivnostima, piju velike količine kafe i imaju preko 65 godina. Preporučuje se da odrasla osoba proverava pritisak na svakih 5 godina.
 
Photo: Flickr
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime