Stručnjaci nas savetuju na koji način se može zaštiti od raka. Vredi pokušati, pošto ovih 6 saveta nije teško sprovesti u delo.

Jedite iz pravih tanjira

BPA, sintetički estrogen povezan sa pojavom raka, nalazi se u mnogim plastičnim posudama a može preći na hranu dok se jelo zagreva ili ako je hrana vruća. Naručenu hranu odmah prebacite u keramičko posuđe.

Više spavajte

Osobe koje noću spavaju manje od šest sati, imaju 50 posto veće šanse da dobiju rak debelog creva nego one koje spavaju više od sedam sati, pokazuje studija objavljena u Cancer Reportsu.

Češće ustanite

“Previše sedenja može dovesti do otpornosti na insulin i metaboličkog sindroma, a to povećava rizik od pojave raka. Ustanete li na nekoliko minuta svakih pola sata, već ćete učiniti prilično za svoje zdravlje’, kaže dr. Brigid M. Lynch s Alberta Health Service.

Trčite sporednim ulicama

Najveća koncentracija zagađenog vazduha nalazi se na prometnim raskrsnicama i glavnim ulicama, pokazuje istraživanje Univerziteta Leeds.

Češće kod zubara

Loša higijena usne šupljine može povećati rizik od pojave gingivitisa – upale zubnog mesa. Vremenom ti upalni procesi mogu povećati rizik od pojave raka.

Susret uživo
Dobro bi bilo družiti se, ne preko porukica već uživo. “Jaka društvena mreža pomaže ljudima da vode više računa o sebi”, kaže dr. Alyson Moadel onkolog na Montefiore-Einstein Center for Cancer Care.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime