Čuvajte svoje oči od emitovanja plavog svetla sa kompjutera, mobilnih. Koliko puta smo čuli da ova svetlost može oštetiti oči i uticati na loš san.

Ali i sunčeva svetlost je plava svetlost i mnogo, mnogo jača od kompjuterske.

Prema najnovijem istraživanju konstatuje se da ako sunčeva svetlost ne ošteti ljudsku mrežnjaču i ne remeti san, to ne može ni ona sa kompjutera.

Ističe se da ljudske oči imaju zaštitne elemente, kao što su pigmenti makule i prirodnu sposobost blokiranja plavog svetla. Tako da se apsorbuje plava svetlost sunčeve energije pre nego što dođe do nežne mrežnjače.

A šta je sa kompjuterima i plavom svetlošću, da li oštećuju oči i utiču na loš san pitanje je nad pitanjima.

Zbog svoje talasne dužine, plavo svetlo narušava fiziologiju spavanja. Ćelije osetljive na plavo svetlo prenose mozgu koliko je svetlo u okruženju. To znači kada se gleda osvetljen ekran ove ćelije pomažu u podešavanju internog sata za budnost na dnevnom nivou. Ali ove ćelije su osetljive i na čitav spektar boja. Logično je onda da uklanjanje plavog svetla ne smanjuje uticaj na loš san. Treba otkloniti dejstvo svih boja.

Ako su vaše oči umorne jer ste celog dana radili na računaru, to nije zbog plavog svetla. Tačno je da svako jako svetlo preblizu vremena za san ometa vaše spavanje.

Čitanje pre spavanja povećava vreme koje vam je potrebno da zaspite. Korišćenje mobilnog pre spavanja takođe ometa san.

Savetuje se da isključite elektronske uređaje pre spavanja i da u sobi u kojoj spavate uređaji ne budu uključeni.

Tokom dana je važno da ne sedite dugo bez pauze za računarom. Posle dvadesetak minuta napravite pauzu i gledajte nešto što je udajeno 20 metara od vas. Bilo bi dobro da je to neko zelenilo. Tako će vaše oči moći da trepnu i da se opuste.

Možete da koristite i pravilo 20-20-20, koje znači da bi posle svakih 20 minuta gledanja u ekran trebalo da napravite pauzu i 20 sekundi gledate nešto udaljeno 20 metara.

Ako dugo radite za računarom potrebno je povremeno koristiti fiziološki rastvor za oči kako bi se oči hidrirale i trepnule što je veoma važno. Odlične su i veštačke suze ali one bez konzervansa.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime