Uticaj zagađenja na kožu je značajan i smatra se da zagađenje nosi odgovornost za 3,5 miliona širom sveta smrti svake godine. Dobro je poznat uticaj na nervni i kardiovaskularni sistem, ali se retko misli u kojoj meri zagađenje utiče na izgled i zdravlje kože.

A ima izuzetno veliki uticaj, direktni preko površine kože i indirektno resorpcijom kroz pluća odnosno krvotok.

Zagađenje životne sredine ubrzava proces starenja kože, koža je podložnija alergijskim i upalnim reakcijama, a mogućnost formiranja karcinoma kože se dramatično povećava.

Koža je zaštitna barijera našeg tela prema svim negativnim česticama i hemikalijama u okruženju. Zavisno od vrste zagađivača stradaju proteini kože, lipidi ili DNK.

Atopijski dermatitis kod dece je u značajnom povećanju poslednjih decenija. Prema statistikama ta stopa je najveća kod dece koja žive na velikim raskrsnicama i u gradovima sa značajnim brojem automobila. Nanočestice, ugljen monoksid i sumpor dioksid deluju kao iritanti i modulatori imunološkog odgovora kože.

Zagađenje vazduha – Nega kože

Svakodnevno čišćenje kože smanjuje negativan uticaj zagađenja na kožu kao i količinu vezanih zagađivača sa površine kože. Nakon čišćenja neophodna je nega koja sadrži antioksidante a posebno vitamin C , vitamin E, vitamin B3 ( niacin amid),koenzim Q10, resveratrol.

Kreme sa zaštitnim faktorom smanjuju dejstvo UV zračenja na kožu ali i sinergiju UV zračenja i zagađivača.

Unos dovoljne količine vode razrediće toksične materije, čime se smanjuje njihovo vezivanje za kožu.

Antioksidanti u ishrani imaju sposobnost da obnove kožu i neutrališu dejstvo toksina kroz eliminaciju slobodnih radikala. Ishrana bogata omega 3 kiselinama, betakarotenom, vitaminom E i C, slenom obnavlja unutrašnje organe i kožu.

Više o zagađenju i koži pročitajte na stranicama Ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime