Zagađenje vazduha u kombinaciji sa pandemijom korona virusa su još opasniji po život. To smo znali, ali sada je potvrđeno i istraživanjem koje je objavljeno u Science Advences a uradili su ga istraživači sa Harvarda.

Analizirano je više od 3000 mesta u SAD a poseban fokus je bio na komadima čvrstih čestica poznatih kao PM 2.5. Onda su podaci upoređivani sa stopom umrlih od covid 19 u istim tim mestima.

Rezultati pokazuju da dugotrajna izloženost ovim čsticama povećava stopu smrtnosti covid 19 za 11%.

U jednom drugom istraživanju je ustanovljeno da dugotrajna izloženost zagađenju povećava smrtnost od korona virusa za 15%.

U zaključcima istraživanja se ističe da nisu poznati rezultati da li ovo zagađenje u kombinaciji sa covid 19 više utiču na pušače, starije ili sa zdravstvenim problemima.

Ali jedno je sigurno, zagađenje vazduha i covid 19 su veoma loša kombinacija.

Samo da podsetimo Beograd ali i cela Srbija je ovih dana najčešće bio pri vrhu zagađenja u svetu. Za sada nadležni nisu predložili mere za zaštitu od zagađenja.

PM 2.5 su fine čestice koje dolaze iz više izvora, toplane, individualna ložišta na ugalj, motorna vozila, avioni, gorenje drveta, šumski požari, paljenje njiva idr.

Ovo su male čestice koje ostaju duže u vazduhu pa možemo lako da ih udahnemo. One lako kroz nos i usta odlaze do pluća i krvotoka. Prema istraživanjima je ustanovljeno da izazivaju prevremenu smrt od kardiovaskularnih i bolesti pluća. Utiču i na pogoršanje bronhitisa, astme i drugih respiratornih problema.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime