Zadah iz usta može biti pravi pokazatelj nekog oboljenja.

Upalni procesi i bakterije u ustima i zubnom mesu mogu da pronađu svoj put do krvotoka, što dovodi do zadebljanja arterija i povećava rizik od srčanog udara. 

U istraživanju objavljenom u časopisu British Medical Journal analizirani su podaci 11.000 odraslih osoba. Utvrđeno je da oni koji neredovno peru zube imaju 70 posto veći rizik od srčanih bolesti u poređenju s onima koji zube peru dva puta dnevno.

Lekari su utvrdili da oboleli od dijabetesa tipa 2 imaju češće parodontne bolesti a sprečavanje infekcije desni može sprečiti pojavu dijabetesa.

Ljudi koji imaju viši nivo parodontne bolesti imaju dvostruko veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju s onima s niskim nivoom parodontnih infekcija, pokazala je studija Columbia Univerzity na preko devet hiljada ljudi.

Čista i zdrava usna duplja pomaže plućima. Razlog su bakterije koje uzrokuju parodontne bolesti. Iz usta, potom grla one se lako mogu udahnuti u donji respiratorni trakt, ometati disanje ili se razviju u ozbiljnije probleme pluća.

Žene mogu imati 11 puta veću verovatnoću za razvoj raka dojke ako im nedostaju zubi ili pate od bolesti desni.

Posebnu pažnju obratite na redovno pranje zubića ako ste trudni. Zbog hormonskih promena, povećanog protoka krvi u telu tokom trudnoće, veća je verovatnoća da će doći do promene na zubima i zubnom mesu.

Prema American Academy of Periodontists, oko 50 posto trudnica razvije gingivitis odnosno gljivično oboljenje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime