Raste zabrinutost u Evropi zbog komaraca koji prenose viruse denga, zika, čikungunja, piše bbc.com. Na to su uticali sve češće poplate, toplija leta, toplotni talasi.

Prema izveštaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti komarac koji prenosi dengu i čikungunju zabeležen je u 13 zemalja Evrope, što znači da je razvio samoodrživu populaciju koja se razmnožava u poređenju sa osam evropskih zemalja pre jedne decenije.

Prošle godine virusom Zapadnog Nila bilo je zaraženo 1133 ljudi a od toga je bilo 92 smrtna ishoda. Slučajevi su prijavjeni u Grčkoj, Italiji, Rumuniji, Španiji, Nemačkoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj i Slovačkoj.

Stručnjaci ističu da se moraju eliminsati stajaći izvori vode na kojima se razmnožavaju komarci, korišćenje ekoloških sredstava za suzbijanje i povećanje svesti o ličnim merama zaštite.

Evo i šta se savetuje šta možete uraditi da bi sprečili komarce.

Korišćenje mreža za krevet tretirane insekticidima, spavanje u klimatiozovanim sobama, korišćenje mreža na prozorima, nošenje odeće koja pokriva veći deo tela, korišćenje repelenata protiv komaraca.

Denga šire komarci koji ujedaju tokom dana a može izazvati groznicu, jaku glavobolju, bol iza očiju, bolove u mišićima i zglobovima i osip po telu.

Komarci koji prenose opasne viruse su sve brojniji širom planete.