Oblak prašine sa Islandskog vulkana koji je juče došao do Srbije može da izazove probleme. Svetska zdravsvena organizacija upozorava da se osetljive osobe klone otvorenog vazduha, a naši stručnjaci kažu da nema razloga za paniku.

 

Deci i starima se preporučuje ograničena izloženost zagađenom vazduhu, osobe koje se rekreativno ili takmičarski bave sportom trebalo bi da smanje fizičku aktivnost dok traje zagađenje, a preporučuje se i blagovremena prijava pogoršanja stanja respiratornog i kardiovaskularnog sistema.

 

Čestice iz vulkanskog oblaka, koji se formirao na Islandu i širi iznad Evrope nisu otrovne, a respiratorne probleme mogu imati starije osobe i hronični bolesnici, izjavila je načelnica Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju Vojno medicinske akademije Slavica Vučinić. Ona je rekla da su čestice pepela iz vulkanskog oblaka po strukturi slične dimu koji se ispušta iz toplana dodajući da mogu da dovedu do mehaničkih poremećaja respiratornih organa kod uglavnom starije populacije i hroničnih bolesnika.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime