Kada ste žedni pijete pivo, limunadu, kojekakve bućkuriše iz radnje. I nikako da utolite žeđ. Pa, naravno. Ništa bez vode. Najčudesniji napitak je voda. Prednosti vode su evo baš ove:

Voda ublažava stres

Gutljaj vode može ublažiti stresom izazvane simptome, poput glavobolje, napetosti mišića, rastresenosti, ubrzanog lupanja srca i gubitka energije. To je zato što stres remeti osnovno funkcionisanje organizma a ako ste dehidrirani, učinak je jači. Više od polovine telesne težine otpada na vodu, i samo dva posto manje vode u telu ima značajan uticaj na nivo energije i kognitivne funkcije. Osim toga, dehidracija dodatno podiže nivo kortizola, hormona stresa. Voda neće ukloniti izvor stresa, ali može pružiti više energije, ublažiti napetost, usporiti disanje i smanjiti pritisak na srce.  Osam čaša vode dnevno je dobro pravilo.

Uz vodu ćete brže mršaviti

U studiji iz 2010. pokazalo se da oni koji piju dve čaše vode pre obroka izgube četiri kilograma više za 12 nedelja nego osobe koje nisu pile vodu.
 
Uz vodu ćete ređe biti bolesni

Dobra hidratacija čuva sluzokožu besprekorno čistom a ona je prirodni obrambeni mehanizam koji pomaže da klice ne uđu u organizam. Ako se tkiva isuše, bakterije mogu lakše prodreti u nazofarinks. Čak i ako se razbolite, stanje neće biti tako ozbiljno ako ste pili više vode.

Voda održava optimalnu telesnu temperaturu

Nije bitno je li gutljaj vode vruć ili hladan kao led. Čim ste ga popili pomoći će da vam bude toplije kada je dan hladan i ohladiti vas ako je vruć.  Voda pomaže regulisanju telesne temperaturu. Naime, temperaturu tela reguliše hipotalamus u mozgu. Ako je vruće, podstiče znoj da se ohladite. Ako vam je zima, podstiče nas na drhtanje kojim se organizam greje.

Voda reguliše krvni pritisak

Istraživači sa Univrziteta Vanderbilt konstatovali su da pijenje vode aktivira simpatički nervni sistem, podiže krvni pritisak i pojačava snagu. Ne pijete li dovoljno vode na dnevnoj bazi, to takođe može povisiti krvni pritisak. Naime, dehidracija prouzrokuje stiskanje krvnih sidova jer telo nastoji da sačuva vodu. Ali kada se krvne žile stisnu, srce pumpa teže i podiže se krvni pritisak.

Ujutro, započnite dan čašom vode – tako ćete ukloniti dehidraciju koja se možda pojavila preko noći.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime