U najnovijoj studiji austalijskih i finskih strucnjaka zakljucceno je da vitamin C ne pomaze u sprecavanju prehlade kao sto se do sada smatralo. Navodi se da jedino osobe izlozene velikom fizickom naprezanju i hladnoci imaju manji rizik da se prhlade ako uzimaju vitamin C u obliku tableta. Za ostale ljude efekat vitamina C u sprecavanju prehlade je zanemarljiv. Studija je obuhvatila impresivan uzorak od 11 000 ljudi koji su u duzem vremenskom preiodu uzimali 200mg vitamina C dnevno, iako je preporucena doza 60mg.

  Pomamu za vitaminom C izazvao je amreicki naucnik Lajnus Poling,dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, koji je 70-ih godina objavio da vitamin C ima zastitni efekat i moze da spreci i ublazi prehladu. Pling je objasnio da uzimanje 1000mg vitamina C dnevno smanjuje rizik od prehlade ili ublazava njegove simptome.

  Arnold Monto, profesor epidemologije na Univerzitetu u Micigenu, postavio je pitanje vredi li razuveriti ljde vezano za zabludu o vitaminu C? Prema njegovim recima, u medjuvremenu je ovom vitaminu i njegovim antioksidantnim svojstvima pripisano i to da samnjuje pojavu nekih kancerogenih oboljenja :

 – Poneka casa djusa od pomorandze moze da vam koristi, i ni u kom slucaju vam nece naskoditi. Ukratko, ako volite djus, pijte ga koliko zelite, ali imajte pri ruci i maramice kada vam nos procuri – filozofski i duhovito zakljucuje profesor Monto.

* u 100 g sveze pomorandze ima 50 mg vitamina C

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime