U Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije leči se 27 bolesnika zaraženih virusom Zapadnog Nila, koji prenose komarci, a najviše iz Beograda.

"Infekcija je sezonskog karaktera i njeno širenje se očekuje sve dok postoji aktivnost komaraca. Novi slučajevi su mogući tokom avgusta, septembra, možda i u prvoj polovini oktobra, kao prošle godine", rekao je danas Tanjugu direktor ove klinike prof. Dragan Delić a prenosi B92.

On je objasnio da su na bolničkom lečenju pre svega pacijenti sa simptomima encefalitisa (upale mozga), različite težine, i meningitisa (zapaljenja moždane opne).

"Imamo i pojedine bolesnike koji su primljeni samo sa povišenom temperaturom, bez poremećaja svesti, pa smo ih testirali na ovaj virus i dokazali da je on uzročnik infekcije", izjavio je Delić.

Šefica Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović – Batut", dr Bojana Grgić, rekla je Tanjugu da zaraza virusom Zapadnog Nila, koji je kod nas prvi put registrovan prošle godine, najčešće prođe samo sa lakšim simptomima, pri čemu su u najvećem riziku stariji od 50 godina.

Virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta. Groznica nastaje tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca i kod oko 80 odsto inficiranih protiču bez tipičnih simptoma, izjavila je Grgićeva.

Ona je navela da oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, što ponekad može da bude praćeno otokom limfnih žlezda ili pojavom osipa na koži grudi, leđa ili stomaka.

"Najčešće ovi simptomi prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja", kazala je Grgićeva i istakla da kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime