Aerobne vežbe mogu povećati zapreminu hipokampusa, dela mozga koji je zadužen za regulaciju emocija i pamćenja, navodi se u februarskom izdanju časopisa "Archives of General Psychiatry". Šizofrenija se povezuje sa smanjenom zapreminom hipokampusa, a sama bolest se karakteriše kao "nekompletan oporavak od psihotičnih simptoma i stalna nestabilnost".

 

Od ranije je poznato da se rast neurona u hipokampusu kod zdravih osoba može stimulisati vežbanjem. U istraživanju su učestvovale tri grupe ljudi: osmoro ljudi obolelih od šizofrenije i osmoro zdravih osoba su tri puta nedeljno tokom 12 nedelja vozili bicikl po 30 minuta, a dodatnih osmoro obolelih je tokom istog perioda igralo stoni fudbal. Pokazalo se da se kod zdravih osoba zapremina hipokampusa povećala za 16% kod zdravih, kod obolelih koji su vežbali za 12%, a kod onih koji su igrali stoni fudbal se zapravo smanjila, i to za 1%.

 

 

Autori zaključuju da su neophodna dalja klinička istraživanja da bi se saznalo da li postoji značajno poboljšanje stanja obolelih od šizofrenije kada se u program oporavka uključi vežbanje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime