Da li postoji veza između kontraceptivnih pilula i samoubilačkog ponašanja, bavi se tekst koji objavljuje psypost.org.

Prema najnovijim istražavanijma korišćenje kontracepcije kod žena od 15 do 22 godina povezano je sa povećanim rizikom od samoubilačkog ponašanja, posebno tokom prve godine upotrebe, zaključuje se u istraživanju.

“Mislim da je važno biti svestan potencijalnih rizika kako bi žene i njihovi lekari mogli da donose odluke koje su najbolje za njihovu zaštitu i zdravstveno stanje”, rekao je autor studije Alexis C. Edwards sa Virginia Commonwelth University.

Analizirani su podaci 216.702 žene rođene izmeđ 1991. i 1995. godine u Šveskoj. Oko 45% ovih žena koristilo je kombinovane tablete tokom perioda posmatranja, 11% je koristilo samo tablete sa progesteronom a 12% je kombinovalo tablete.

Ostalih 32% nije imalo evidenciju o upotrebi hormonske kontracepcije.

Istraživanje je pokazalo da je samoubilačko ponašanje nešto češće među onima koji koriste oralne kontraceptive u odnosu na one koje nisu koristile pilule.

Što je duže trajalo korišćenje kontraceptivnih oralnih sredstava to je rizik od samoubilačkog ponašanja opadao.

Ipak, rizici samoubistva su veoma retki kod žena koje uzimaju kombinovane tablete.

Ističe se da istraživanja treba nastaviti da bi se utvrdilo ima li korelacije između uzimanja tableta za kontracepciju i depresije, anksioznosti…

Važno je ispitati i zašto se uzima oralna kontracepcija, pa da li postoji razlika u riziku u funkciji seksualne aktivnosti, odnosno da li su svi koji uzimaju tablete seksualno aktivni i da li upotreba kontracepcije utiče na ponašanje u međusobnoj komuniciji. Sve ovo preostaje za ispitivanje u nekom sledećem istraživanju.

Stručnjaci ističu važnost odnosa između pacijenta i lekara i određivanja korišćenja tableta u skladu sa svakim pojedincem na specifičan način. Ističe se da u odluke o reproduktivnom zdravlju veoma složena i da različite odluke odgovaraju različim ljudima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime