Uskoro će početi prodaja veštačkog srca. To je najavila Carmat francuska startup kompanija koja na ovom srcu radi već 27 godina. Oni kažu da prave najnaprednije veštačko srce na svetu. Srce ima 900 grama, tri puta je teže od pravog, ljudskog srca. Očekuje se da radi pet godina neprekidno.

Inače, veštačko srce postoji 80 godina a prvi put je ugrađeno jednom psu 1937. godine. To je uradio dr Vladimir Demikhov.

Ali trebalo je da prođe dosta godina da bi se na ljudima uradilo nešto slično. Desilo se to 1980. kada su TAH uređaji implantirani u ljudima. To je bilo privremeno rešenje dok su pacijenti na listi čekanja za transplantaciju srca.

Carmat TAH ima ugrađene senzore i hidrauliku koji imitiraju krvotok čoveka. Imaju i hemijski tretirana životinjska tkiva da bi se smanjila mogućnost nastanka ugruška. Ovaj TAH prilagođava brzinu protoka krvi u realnom vremenu. Napaja se litijum jonskim baterijama koje imaju autonomiju od 4 sata, piše gizmodo.com.

Vetačko srce je dobilo CE znak- evrosko regulatorno odobrenje krajem prošle godine. To znači da je spremno za široko korišćenje.

Za sada će se veštačko srce prodavati samo u Evropi. Za prodaju u SAD čeka se odobrenje FDA.

Kako najavljuje kompanija Carmat počeće se sa 10 pacijenata.