Veliki obroci i prejedanje su problem za mnoge. Dešava se da pojedete više nego što bi to bilo u redu. Prejedanje nije dobro, znate i sami ali šta ćete kad je hrana bila ukusna.

Evo šta se dešava u telu kada se prejedemo.

Naučnici kažu da su naša tela spremna da prekomerno jedu, ali to nije nikako dobro i može imati negtivne posledice po zdravlje, uključujući povećanje koncentracije šećera u krvi, piše sciencealert.com.

U najnovijem istraživanju učestvovalo je 14 zdravih muškaraca između 22 i 37 godina. Prvo su jeli picu dok se nisu najeli. A to je u proseku bilo 1500 kalorija.

Onda su jeli više nego prvi put i pojeli su skoro duplo, oko 3000 kalorija. A neki među njima čak 4.800 kalorija.

Kontrolisana im je krv u pravilnim inteervalima četiri sata nakon početka obroka.

“Iznenađujuće je da je uprkos tome što su jeli dvostruko više hrane došlo samo do malog porasta nivoa šećera i masnoće u krvi”, piše u tekstu.

Test je pokazao da kod fizički aktivnih i zdravih ljubi telo je u stanju da kontroliše šećer i masti u krvi posle velikog obroka, radeći malo više nego inae da bi se kontrolisao metabolizam.

Otkucaji srca su povišeni nakon obroka, što znači da je telu napornije kako bi stvari držalo pod kontrolom.

Ljudi se posle obilnog obroka oećaju manje energični i pospani su.

Pokazalo se da jedno prejedanje u toku 24 časa ne nanosi veliku štetu orgnizmu. Ali to ne znači, da bi prejedanje trebalo da vam postane navika.

Stručnjaci ističu ako se više puta unosi previše kalorija tokom svakog obroka može da nastane metabolički sindrom, kombinacija visokog krvnog pristika, dijabetsa i gojaznosti i telo postaje nesposobno da reaguje na ovu situaciju.