Znate onu čuvenu, doručkuj sam, ručaj sa prijateljima a večeru pokloni neprijateljima.

Najčešće greške u ishrani zapravo činimo uveče. Često jedete u društvu, jedete više nego što bi trebalo, uveče se opustite i zaboravite na ono što je dobro za vas. 

Nikako uz TV

Nikako nemojte jesti ispred televizora, jer ćete uvek, ali uvek pojesti više nego što bi trebalo. Gledanje u TV ili ispred kompa dovodi do pretrpavanja stomaka. Razmišljajte o onome što jedete, uživajte u svakom zalogaju, budite sa najmilijima i družite se dok pijuckate vince uz laganu i zdravu večericu, savetuju  dr Lawrence J. Cheskin iz Johns Hopkins Weight Management Centera i Melissa Lanz.

Smanjite kalorije

Potrudite se da smanjite kalorije koje ćete uneti večerajući. Obično se preporučuje da za večeru konzumiramo između 450 i 625 kalorija, a ovaj savet se temelji na dnevnom unosu između 1.800 i 2.300 kalorija dnevno za žene i između 2.000 i 2.500 kalorija za muškarce. Večera treba da bude lagana i da sadrži manje od 500 kalorija, podseća Lanz. 

Nikako so

Prerađena hrana, uključujući i hleb puna je soli, tako da hranu nema potrebe dodatno soliti. Umesto soli koristite svež crni biber, sušeno začinsko bilje, ako imate i svež origano, majčinu dušicu, nanu, bosiljak.

Umereno

Nikako nemojte staviti lonac na sto, jer je to siguran znak da ćete se prejesti. Stavite umerenu količinu hrane na tanjur i pričekajte desetak minuta pre nego što dosipate. Stručnjaci savetuju da razgovor može da smanji količinu hrane.

Bez brze hrane

Nemojte da se naviknete na brzu hranu, testenine, pice i tako to. Možda jednom nedeljno, ali nikako češće, jer je brza hrana prepuna soli, masti, šećera što će sve ostaviti loše posledice po vaše zdravlje.

Okanite se slatkiša

Umesto slatkiša pojedite parče dobrog kačkavanja i popite čašu crnog vinca.