Vakcine za kućne ljubimce, da li su potrebne ili nisu, pitanje je na koje odgovaraju stručnjaci.

Infekcije su do sada potvrđene kod pasa, mačaka, majmuna ali naučnici kažu da nema dokaza da životinje imaju značajnu ulogu u širenju bolesti, piše bbc.com.

Onda je stigla vest da je Rusija registrovala prvu vakcinu za domaće ljubimce.

Za sada se zna da je vrlo mali broj mačaka i pasa zaražen a prvi slučaj desio se prošlog jula u Velikoj Britaniji. Kasnije je rečeno da je otkrivena zaraza kod malog broja domaćih životinja i da su simptomi bili blagi a oporavak kratak.

Zabeleženo je da je i nekoliko životinja u zoo vrtovima imalo pozitivan test. Pominje se tigar u zoo vrtu u Njujorku, osam gorila u zoo vrtu u San Diegu u Kaliforniji. Sumnjalo se da im je infekciju preneo čuvar koji je imao virus. I oni su imalil blage simtome i brzo su se oporavili.

Danska je prošle godine usmrtila milione nerca zbog zaraze.

Posle svih ovih dešavanja i saznanja postavlja se pitanje da li domaće životinje prenose zarazu na ljude.

Naučnici misle da one ne igraju važnu ulogu u prenošenju virusa na ljude. Zato i ističu da nema potrebe za njihovom vakcinacijom.

Stručnjaci ipak naglašavaju da bi ako se virus proširi među životinjama mogao da mutira a u teoriji ove varijante bi mogle da budu otporne na postojeće vakcine. Zato neki ističu da bi vakcinacija nekih domaćih životinja možda mogla da bude potrebna da se mutirani virus ne bi vratio u ljudsku populaciju.

Ruski istraživači su već obezbedili odobrenje za masovnu proizvodnju vakcine za životinje. Ona je prošle jeseni testirana na psima, mačkama, lisicama, nercima. I ove životinje su razvile antitela na covid u 100% slučajeva.

Ipak, zaključuje se da je malo verovatno da će se u doglednoj budućnosti kućni ljubimci vakcinisati u velikom broju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime