I vakcina Sinopharm štiti od Omicrona, ali ipak manje u odnosu na divlji korona virus.

Do sada smo videli poprilično istraživanja o vakcinama Pfizer i Moderna o zaštiti protiv novog soja virusa, ali nije bilo informacija o kineskoj Sinopharm vakcini koju je najviše ljudi primilo u Srbiji.

Dobra vest je da Sinopharm štiti od Omicrona. Loša vest je da i pored tri vakcine štiti manje u odnosu na prvi soj virusa, za koji su sve vakcine i napravljene.

Na portalu Medrxiv objavljena je studija o Omicron soju i efikasnosti Sinopharm vakcine, prenosi mađarski Szeretlek Magyarorszag.

Naučnici su ustanovili kako posle tri doze Sinopharma, vakcina daje 20 posto manji neutrališući imunološki odgovor.

Studija je pratila 292 zdravstvena radnika koji su primili dopunsku dozu 8-9 meseci posle prva dva vakcinisanja Sinopharm vakcinom. Posle 28 dana od booster doze količina antitela je u proseku bila 6.1 puta viša u poređenju sa istim periodom posle druge doze.

Antitela na Covid otkrivena su kod ukupno 291 ispitanika (99,66%).

Neutralizacija virusa otkrivena je kod 287 ispitanika (98,29%) protiv virusa divljeg tipa i kod 228 ispitanika (78,08%) protiv virusa Omicron. Pol i godine nisu uticali na rezultate. Ipak, nije bilo starijih od 46 godine, što je važan podatak, pošto nisu praćeni stariji.

Takođe, otkriveno je da se 8 do 9 meseci posle druge vakcine, nivoi antitela posle vakcinisanja Sinopharmom jedva otkrivaju, što ukazuje na važnost treće doze.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime