Naučnici su pronašli prvi dokaz da je novi način borbe protiv raka pomoću genetski modifikovanih virusa koristan za pacijente, što bi mogao da bude prvi korak ka razvoju novih lekova u narednoj deceniji.

Specijalisti Kraljevske bolnice Marsden i Instituta za istraživanje raka u Velikoj Britaniji potvrdili su da se stanje pacijenata obolelih od melanoma, koji su lečeni modifikovanim virusom herpesa, znatno poboljšalo.

Kod nekih pacijenata napredak je bio izuzetan. Iako su svi imali agresivne maligne melanome koji nisu mogli da se operišu, oni koji su dobili terapiju virusom u ranijoj fazi bolesti živeli su u proseku 20 meseci duže od onih koji nisu dobili taj lek.

Metod poznat kao viralna imunoterapija funkcioniše tako što se ćelije kancera napadaju genetski modifikovanim virusom, tako da ne može da se širi na zdrave ćelije.

Virus nastavlja da se razmnožava unutar ćelija raka i iznutra ih uništava. Istovremeno, druge genetske modifikacije virusa stimulišu reakciju imunog sistema da napadne i uništi tumor.

Kevin Harington, vođa studije i profesor bioloških terapija kancera, smatra da bi ovaj vid lečenja mogao da postane dostupan za jednu godinu u mnogim zemljama.

“Nadam se da je ovo prvi znak da ćemo u budućnosti imati mnogo načina da se borimo protiv kancera”, rekao je on.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime