Home Život Zdravi život Ultra obrađena hrana je gora nego što se mislilo

Ultra obrađena hrana je gora nego što se mislilo

0
Ultra obrađena hrana je gora nego što se mislilo
losa-ishrana

Stručnjaci upozoravaju da treba jesti što manje ultra obrađene hrane jer to ostavlja loše posledice po zdravlje.

Prema najnovijim istraživanjima oni koji su jeli veliku količinu ulatra obrađene hrane imali su veću verovatnoću da tokom života dožive stres i depresiju, piše psypost.org.

Depresija se manifestuje kao beznađe, tuga, bezvoljnost i apatija. Ljudi jednostavno nemaju ni želje ni volje za bilo kakvom aktivnošću i radošću u životu.

Prema najnovijim istraživanjima pronađena je veza između loše ishrane i depresije. Pokazalo se da zapravo ultra obrađena industrijska hrana utiče na razvoj depresije.

Zanimljiv je podatak da se recimo samo 10% kalorija dobija iz prerađene hrane u mediteranskim zemljama a ovaj procenat je 40% u Australiji, SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi.

Prema istražavanju sprovedenom u Australiji ultra obrađena hrana uključivala je bezalkoholna pića, slatke i slane grickaliece, upakovani hleb, margarin, keks, mesne proizvode, zamrznuta jela.

Neprerađena hrana obuhvatala je pirinač, žitarice, meso, ribu, mleko, jaja, voće, povrće, orašaste plodove.

Oni koi su najviše koristili ultra obrađenu hranu imali su za 14% veću verovatnoću da dožive psihički stres kao posledicu depresije. Istraživanje je pratilo učesnike tokom 15 godina.

Prema ovoj studiji pokazuje se i veza ne samo između unosa hrane i fizičkog već i mentalnog zdravlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here