Radiotalasi predstavljaju radiohiruršku metodu uklanjanja promena sa kože ili sluzokože. Prolazak visokofrekventnih talasa kroz tkivo minimalno oštećuje okolne strukture kože (značajno manje nego hirurški skalpel), a u potpunosti deluje na željeno polje.

Koliko traje intervencija radiotalasima?

Intervencija traje izuzetno kratko (najčešće nekoliko sekundi), bez ili sa minimalnim krvarenjem, ne zahteva stavljanje šavova i previjanje posle intervencije.

Da li je intervencija radiotalasima bolna?

Za intervenciju se koristi anestetik u obliku krema, a ukoliko se uklanja promena u srednjem ili dubljem sloju kože daje se lokalni anestetik. Zahvaljujući visokofrekventnim talasima i minimalnom oštećenju kože ne postoji nikakav bol posle intervencije, bez obzira na dubinu promene. Zbog tog razloga, pacijent i nema osećaj da je urađena intervencija.

Za koje promene na koži je tehnika uklanjanja radiotalasima odgovarajuća?

Tehnika ulanjanja promena sa kože radiotalasima je pogodna za skidanje keratoza, bradavica, fibroma, mladeža, proširenih kapilara na licu, kondiloma, cista, kao i korekcije ožiljaka od akni. Radiotalasnom metodom ne skidaju se promene čija je baza veća od 1 cm, osim ako nisu sasvim površne (npr. seboroične keratoze).

Koliko traje proces zarastanja rane?

Nakon tretmana radiotalasima, na mestu intervencije formira se suva krasta. Proces zarastanja (otpadanja kraste) traje od 3 dana do 2 nedelje u zavisnosti od toga koja promena je tretirana.

Koliki je ožiljak nakon intervencije radiotalasima?

Ožiljak je minimalan, a ako je promena velika i zahteva duboko prodiranje radiotalasa, na mestu intervencije može zaostati plitak ožiljak. Iskusan dermatolog to najčešće može proceniti pre intervencije i upozoriti pacijenta. Kada krasta otpadne, na tom polju je narednih mesec dana koža nešto svetlije boje. To je normalan proces zarastanja i tokom vremena boja će se izjednačiti s okolnom kožom.

 

  

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

 

Pročitajte još o uklanjanju promena sa kože na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime