Hirurško uklanjanje promena sa kože najčešće podrazumeva manje intervencije koje obavlja hirurg ili dermatolog u lokalnoj anesteziji.

Proces uklanjanja promena sa kože najčešće se odvija na sledeći način:

Lokalni anestetik Lidocain 2% aplicira se u zonu oko promene koju želimo da uklonimo. Nakon 10 minuta načini se eliptična ekscizija (čunasti isečak kože) oko promene i stave suture (zašije koncima).

Jesu li intervencije bolne?

Intervencije traju dvadesetak minuta uključujući čekanje dejstva anestezije i potpuno su bezbolne. Prvo previjanje je dan nakon intervencije a konci se najčešće uklanjaju nakon 7 do 14 dana u zavisnosti od regije na koju su postavljeni.

Ostaju li ožiljci na koži nakon intervencije?

Ožiljak nakon intervencije uvek postoji i najčešće je linearan. Na licu se tokom jedne godine ožiljci gotovo potpuno izgube, dok se na regijama koje trpe tenziju – ledja ili stomak, vrlo često razvuku do širine ekscizije.

Koje se promene najčešće uklanjaju hirurškim putem?

Hirurški se uklanjaju sve pigmentne promene koje imaju atipičnu strukturu, tzv. displastični mladeži, zatim sve promene veće od 1cm za koje je potrebna patohistološka verifikacija, lipomi i ateromi veći od 5 milimetara.

Koja je razlika u odnosu na uklanjanje promena sa kože radiotalasima?

Za razliku od intervencije radiotalasima hirurška intervencija omogućava patologu da jasno vidi resekcionu ivicu i ćelije na njoj, zato je veoma važno da se rizične promene uvek uklanjaju hirurškom metodom. Procenu koliko je promena na koži rizična i kojom će se metodom ukloniti uvek donosi dermatolog.

 

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

Saznajte još o hirurškim intervencijama na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime