Uklanjanje pega i fleka sa kože često podrazumeva više tretmana, kao i kombinaciju različitih tretmana da bi se dobili dobri rezultati. Neće svaki tip kože reagovati podjednako na tretmane za uklanjanje fleka, tako da oni moraju biti individualno prilagodjeni svakom pacijentu.

Kako se pege i fleke mogu sprečiti?

Obzirom da ne možemo da promenimo našu genetsku predispoziciju za nastanak pega, glavne preventivne mere moraju biti usmerene na izbegavanje i zaštitu od sunca, uključujući i korišćenje krema sa zaštitnim faktorom od najmanje SPF 30+. Ovo su mogući načini za uklanjanje pega i fleka sa kože.

Laserski tretmani uklanjanja fleka i pega

Različite vrste lasera mogu da smanje i uklone potpuno različite oblike pega i fleka. Dugotrajnost efekta tretmana zavisna je od vrste lasera kao i vrste pigmentacije koja se uklanja.


Uklanjanje pega i fleka Q-switch laserom

Q-switch laseri su najnovija generacija lasera, konstruisani za uklanjanje pigmenta koji se nalazi u trećem sloju kože. Ova vrsta lasera pigment uklanja bez ikakvog oštećenja kože i oni su terapija izbora za staračke pege, pege od Sunca i sve lokalizovane duboke pigmentacije.

U našoj ordinaciji se tretmani sprovode na najsavremenijem aparatu nemačkog proizvodjača ASCLEPION koji omogućava da se bez oštećenja površine kože u potpunosti otkloni pigmentacija iz dubine kože. Ova vrsta tretmana naročito je pogodna za uklanjanje staračkih pega sa kože.


Uklanjanje pega i fleka IPL laserskim aparatom

IPL laserski aparati emituju intezivan izvor svetlosti širokog spektra talasnih dužina i mogu da se koriste za uklanjanjepojačane pigmentacije sa lica sa veoma velikim uspehom. Takodje, ove tretmane možete uraditi u našoj ordinaciji.

Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi su veoma efikasan metod uklanjanja pega i fleka na koži. Najefikasniji su tretmani sa TCA – trihlorsirćetnom kiselinom. Tretman se intenzivno primeni na poljima fleka a zatim ujednačeno predje cela površina kože i tako se postigne efekat i u poboljsanju teksture kože i u ublažavanju ili potpunom uklanjanju fleka. Obzirom da kiselina utiče na same melanocite (ćelije koje stvaraju pigment) efekat je dugotrajan a nakon prvog sunčanja ne nastane puno vraćanje pigmenta. Više o hemijskim pilinzima možete pročitati ovde.
Abrazija radiotalasima

Abrazija radiotalasima je vrlo efikasna metoda uklanjanja kao i abrazivni CO2 laser. Medjutim, velika mana ovih procedura je trajno oštećenje pigmenta tako da na mestu tamnog polja koje bilo tretirano može ostati polje sa manje pigmenta.

Svaka od navedenih metoda podrazumeva period oporavka nakon procedure. Fleke i pege na koži potamne sa izlaganjem laserskom zraku, pilingu ili radiotalasima. Nakon 24h od intervencije formira se tanka pokorica i narednih 4 dana se flekica ljuspa. Oporavak je obično do 7 dana. Nakon tretmana radiotalasima ili CO2 laserom crvenilo moze trajati i do 3 meseca.

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

Pročitajte još o uklanjanju pega i fleka na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime