Za problem akni koriste se brojni načini lečenja, lokalna i sistemska terapija, ali zaostajanje crvenih ožiljaka od akni i dalje ostaje veliki terapijski problem. Postinflamatorno crvenilo koje je prisutno posle upaljene akne može trajati dugo, do 12 i više meseci kod pojedinih pacijenata.

 

Krajnji domet medicinske tehnologije za lečenje različitih vaskularnih lezija: rozacee, proširenih kapilara i crvenila nakon lečenja akni u ovom trenutku je laser Candela Vbeam. Laserski tretman crvenih ožiljaka od akni je potpuno komforan. Nije potrebna nikakva posebna priprema za tretman. Mogu se lečiti svi pacijenti, bez obzira koliko dugo je postinflamatorno crvenilo prisutno i koju terapiju za akne trenutno koriste.

Prilikom tretmana laserski snop prolazi kroz kožu i biva apsorbovan od strane oksihemoglobina u tkivu, što dovodi do povlačenja crvenih fleka. Nakon tretmana može se pojaviti intezivnije crvenilo i laki otok u trajanju od 3-4 dana. Laserski tretmani za uklanjanje ožiljaka od akni se rade na 3 nedelje i potrebno je 3-4 tretmana. Kod  30-50% pacijenata crvene fleke se povlače posle prvog tretmana. Posle 3-4 tretmana crvenilo se  povlači potpuno kod oko 75-90% pacijenata zavisno od vrste i dubine crvenog ožiljka.

Za postizanje boljih rezultata lečenja crvenih fleka od akni i poboljšanja strukture kože savetuje se kombinovanje laserskih tretmana i hemijskih pilinga u zavisnosti od vrste ožiljaka i problematike kože.

VBeam laserom takođe možemo lečiti keloidne i hipertrofične ožiljke nastale posle akni ili hirurških intervencija. Korišćenjem laserskog snopa zagreva se srednji deo kože i na taj način se podstiče cirkulacija i proizvodnja novog kolagena, poboljšava struktura kože i smanjuje crvenilo.

 

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

 

Pročitajte još o uklanjanju ožiljaka na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime