Keloidi su individualna reakcija kože na oštećenja i karakterišu se bujanjem vezivnog i kolagenog tkiva sa pojavom mnoštva krvnih sudova. Keloidi se ponašaju kao dobroćudno tumorsko tkivo na mestu povredjivanja kože sa nepredvidljivom razmerom rasta, osećaja bola i neprijatnosti. Uspešne metode za uklanjanje, lečenje i tretman keloida su:

Intraleziono ubrizgavanje kortikosteroida

To je bezbolan postupak tokom koga se u sam keloidni ožiljak ubrizgavaju kortikosteroidni preparati. Primenjuju se injekcije triamcinolon–acetonida koji zaustavlja dalji rast keloida, smanjujući dalju sintezu kolagena. Preparat se aplikuje jedanput mesečno, u nekoliko navrata do postizanja maksimalnih rezultata. Noviji tretmani podrazumevaju ubrizgavanje interferona-alfa, koji takodje smanjuju proizvodnju kolagena.


Tretman keloida laserom

VBeam Pulse DyeLaser je novitet u terapiji keloida sa odličnim krajnjim rezultatima. Laserski zrak odredjene talasne dužine dovodi do zatvaranja i uništavanja krvnih sudova unutar keloida. Na taj način se zaustavlja dalje stvaranje kolagena u keloidu i dolazi do njegove spontane razgradnje. Nestaje crvena boja keloidnog ožiljka, bolnost, osetljivost na dodir. Primenom VBeam lasera dolazi i do remodeliranja kolagena u dermu, te izravnjavanja i omekšavanja keloida. Laserski tretman se koristi i kod svežih ožiljaka od akni, podstiče se regeneracija tkiva i eliminiše crvenilo. Tretmani laserom se rade u razmaku od mesec dana, a broj tretmana je individualan i zavisi od veličine i starosti keloida. Takodje, odlični rezultati se postižu kombinacijom laserskog tretmana i intralezionog ubrizgavanja kortikosteroida sa snažnim efektom zaustavljanja bujanja vezivnog tkiva.

 

Hirurško uklanjanje keloida

Hirurško uklanjanje keloida se primenjuje kod keloida koji su velike površine pa prethodno navedene metode ne dovode do estetski prihvatljivih rezultata. Hirurška intervencija uklanjanja keloida nosi veliki rizik ponovne pojave keloida još većih razmera na tretiranom mestu. To je razlog što je nakon intervencije neophodan dalji tretman ožiljka nakon skidanja konaca.

 

spec.dr Sladjana Cvejić, dermatolog

 

Pročitajte još o keloidima i uklanjanju keloida na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.