Mnogi i danas misle da je mnogo cool i zdravo kada se nakon jutarnjeg ili večernjeg tuširanja na kraju osvežite vrlo hladnom vodom.

Inače, hladni tuševi su prvi put primenjeni iz zdravstvenih razloga u 19 veku a korišćeni su u azilima i zatvorima. Tada se govorilo da je to korisno da se “ohladi vruć, upaljen mozak i ulije strah da ukroti preku volju,” piše sciencealert.com.

I dan danas hladno tuširanje je popularno i primenjuje se. A da li je zaista zdravo, evo rezultata najnovijih istraživanja.

U Holandiji je u istraživanju učestovalo preko 3000 ljudi koji su bili podeljeni u četiri grupe od kojih je zatraženo da se svaki dan tuširaju toplom vodom.

Ali jedna grupa je poslednjih 30 sekundi tuširanja trebalo da iskoristi hladnu vodu. Druga je produžila hladno tuširanje na 60 sekundi a treća 90 sekundi.

Kontrolna grupa je koristila samo toplu vodu.

I tako su se učesnici tuširali mesec dana. Pokazalo se da su grupe koje su koristile hladnu vodu imale 29 odsto manje prijavljenih bolovanja na poslu.

Prema nekim istraživačima hladna voda jača imunološki sistem.

Drugo istraživanje je rađeno u Češkoj. Ono je pokazalo da su mladići koji su tri puta nedeljno uronjeni u hladnu vodu tokom šeste nedelja ojačali svoj imunitet.

Naučnici misle da hladna voda takođe uzrokuje i povećanje otkucaja srca i krvnog pritiska što je povezano sa poboljšanjima zdravlja.

Pokazalo se i da uranjanje u hladnu vodu poboljšava cirkulaciju.

Pojedina istraživanja su pokazala da hladan tuš pomaže mršavljenju. Naime, uranjanje u hladnu vodu ubrzava metabolizam za 350 odsto što utiče na mršavljenje.

Pojedini stručnjaci ističu i da su hladni tuševi odlični za mentalno zdravlje jer povećavaju mentalnu budnost.

Kod starijih odraslih osoba pokazalo se da hladna voda nanesena na llice i vrat poboljšava funkciju mozga.

Hladan tuš pomaže u ublažavanju simptoma depresije.

Dakle, tuširanje hladnom vodom je korisno i zdravo.

Ali budite obazrivi jer iznenadni mlaz hladne vode šokira telo, pa može biti opasan za osobe sa srčanim oboljenjima.