Kaže se da alkohol pomaže da se utopi tuga, ali on je u stvari samo produžava, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Tokiju.

Tim japanskih istraživača kojim je rukovodio profesor farmakologije Norio Macuki otkrio je da etanol sadržan u alkoholu ne pomaže zaboravu, kao što se veruje, već naprotiv doprinosi tome da uspomene ostanu dobro usađene u pamćenje.

Profesor Macuki zbog toga savetuje da se ne poseže za alkoholom ako se želi zaboraviti neko neprijatno iskustvo, već da ga je bolje, što je brže moguće, izbrisati nečim prijatnim.

Istraživači su došli do tog otkrića testiranjem laboratorijskih pacova koje su podvrgavali blagim strujnim udarima i potom ih vraćali u kavez, posle čega bi, svaki put kada bi otvarali kavez, glodari bili prestravljeni.

Posmatrajući reakcije kod grupe životinja kojoj su ubrizgali alokohol i druge kojoj su davali fiziološki rastvor, istraživači su utvrdili da je strah trajao duže, u proseku dve sedmice, kod pacova koji su dobijali alkohol.

"Ako te rezultate primenimo na ljude, to znači da će loše uspomene kojih želimo da se oslobodimo trajati duže ukoliko unosimo alkohol, mada na trenutke dolazi do izvesne euforije", ističu japanski istraživači.

Istraživanje je objavljeno u američkom akademskom časopisu "Neuropsychopharmacology".