Započinjete dan vukući šoljicu kafe za sobom po stanu dok se spremate za posao. Na pauzama predavanja, na poslu, dok spremate kuću ne možete bez kafe. Kada sednete s društvom kafa se naručuje sama od sebe. Popijete, ma ko zna, pet, šest šoljica dnevno. To svakako nije toliko opasno, ali evo koliko može da bude. 

 
Dnevno se sme popiti do pet grama kofeina a to znači oko 35 šolja kafe. 
 
I manje količine kafe mogu biti pogubne a pogotovo kada ih piju žene, maloletne osobe, iscrpljene, nervozne, gladne, oni koji imaju probleme sa srcem. Prema navodima stručnjaka, dugogodišnje konzumiranje kafe može prouzrokovati stanje koje je nazvano “sindrom nemirnih nogu.” 
 
I to nije sve. Kofein se u telu pretvara u mokraćnu kiselinu a ona može izazvati giht, veoma bolan tip artritisa. Kafa može izazvati poremećenu ravnotežu, ubrzan rad srca, nesanicu, brze ali nepovezane misli, slabo pamćenje, zamor, drhtavicu prstiju. Takođe, može da izazive osećaj straha i uznemirenosti, glavobolju,vrtoglavicu, razdraženost, nervozu, nemirne noge.
 
U kafi se nalazi najmanje sto štetnih hemijskih sastojaka ukljucujuci acetaldehid, sircetnu kiselinu, amonijak, ugljenik-disulfid, katehol, etanol, metanol, naftalin, fenol i vodonik sulfid.
 
Oni koji koriste kafu, duvan ili ih kombinuju zajedno češće dobijaju hronične bolesti. Takođe, kafa deluje na povećanje nivoa holesterola. 
 
Sve u svemu, oprezno s kafom. A evo i saveta kako prestati sa korišćenjem.
 
Pokušajte da izbegnete dosadu i da imate previše slobodnog vremena jer ćete onda piti kafu ne znajući šta drugo da radite.
 
Sa prestankom upotrebe kofeina moze doci do dremljivosti zato masaža, vežbanje, tuširanje pomažu. Kratkim kružnim pokretima masirajte prostor oko srca.  
 
Pite dosta dečnosti i jedite sveže voće i povrće koje sadrži puno vode. Voda podmazuje tkiva, zglobove, mozak, creva i kožu.  
 
Držite kraj sebe času hladne vode ili šolju biljnog čaja kako biste zamenili naviku pijuckanja kafice tokom dana. 
 
Kontrolišite ishranu, nemojte se prejedati, ne koristite šećer, zaslađivače.
 
Ne brinite zbog odredjenih neprijatnih simptoma kao što su vrtoglavica, bol u ledjima, poremećaji vida, pošto oni predstavljaju simptome odvikavanja i nestaće u roku od nekoliko dana. 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime