Trajna epilacija laserom je sve popularniji način uklanjanja neželjenih dlaka, gotovo sa svih površina tela. Laseri za epilaciju su aparati koji proizvode svetlost određenih boja i talasnih dužina. Razlikom u talasnoj dužini, razlikuje se tretirana ciljna struktura u koži.

Kod epilacije laserom ciljana struktura je pigment koga ima najviše u dlaci. Ostale strukture kože laserski zrak ne prepoznaje i kroz njih prolazi bez ikakvog oštećenja. Iz istog razloga može se tretirati samo dlaka koja ima pigmenta.

Prilikom tretmana laserom, same dlake sprovode zrak do svog korena, gde se praktično dlaka rasprsne od topline i na taj način ošteti svoj koren. Iz tretmana u tretman ovo oštećenje dlake postaje sve veće a dlaka koja se pojavljuje nakon tretmana postaje sve tanja i svetlija. Sa oštećenjem korena dlake značajno se usporava i rast dlake.

Koliko tretmana epilacije je potrebno?

Broj tretmana trajne epilacije laserom je individualan kod svakog pacijenta i zavisi od kvaliteta dlake i prebojenosti kože. Tri tretmana laserske epilacije su poželjni a najčešće je taj broj od četiri do šest tretmana. Bilo kojim tretmanom epilacije laserom gubi se prosečno četvrtina tretiranih dlaka. Ipak, naglašavamo da je uspešnost svake epilacije individualna.

Koliko je trajna epilacija laserom?

Statistika o trajnoj epilaciji laserom pokazuje da je reč o godinama. Medjutim, ukoliko postoji hormonski poremećaj kod pacijenta epilacija je manje uspesna.

Kako se pripremiti za epilaciju?

Priprema za prvi tretman laserske epilacije sastoji se iz ne čupanja dlake tokom tri do četiri nedelje pre dolaska na epilaciju. Možete koristiti kreme za depilaciju, makazice ili brijač a za pregled dovoljno je da se vidi samo jedan milimetar dlake. Takođe, potrebno je da pacijenti na epilaciju dođu sa prirodnom bojom kože. Znači – bez sunčanja i solarijuma.

Kako izgleda prvi tretman uklanjanja dlaka?

Dermatolog će Vas upoznati sa laserskim tretmanom i objasniti efekte tretmana kao i eventualne rizike. Nakon toga se upoznaje sa Vašom medicinskom istorijom i fotografiše područje na kome se vrši trajna epilacija i otvara Vaš medicinski karton.

Da li je epilacija laserom bolna?

Bol postoji kada zrak pogodi koren dlake. Ukoliko je pacijent preosetljiv, nanosi se anestetik u obliku kreme na kožu. Na taj način, epilacija postaje bezbolna.

Šta se događa nakon tretmana?

Koža nakon tretmana bude blago crvena i ponekad blago otečena u narednih nekoliko sati, obično dva do tri a najviše 24 sata. Nakon epilacije potrebno je izbegavati nanošenje hemijskih supstanci direktno na kožu ( pomade, kremovi, dezodoransi, parfemi, kozmetičke maske ), prati kožu samo blagim sapunom i mehanički ne iritirati tretirano područje 24 sata nakon epilacije. Takođe, nakon tretmana, veoma je važno da ne izlagati se sunčevim zracima i ne odlaziti u solarijum.

Kako se ponašati izmedju dva tretmana?

Između tretmana se ne savetuje čupanje dlake pincetom niti korišćenje voska. Dlake izrasle između dva tretmana epilacije možete slobodno uklanjati brijačem, kremama za depilaciju ili makazicama.

Koliko je vremena potrebno izmedju tretmana epilacije?

O tome će odlučiti lekar u zavisnosti od područja koje se tretira (najčešće 1 do 3 meseca). Veoma je važan prirodan ciklus rasta dlake i da tretman laserom bude sproveden samo u aktivnoj fazi rasta dlake.

U čemu je razlika izmedju tretmana i zašto neki tretmani epilacije nisu uspešni?

Veoma je velika razlika u potrebnom broju tretmana epilacije i mogućim neželjenim efektima kada se koristi IPL aparat – Intense Pulse Light i kada se koristi pravi laser. Svakako da aparat sam po sebi nije dovoljan za uspešan tretman već i obučenost i iskustvo dermatologa koji obavlja epilaciju. Od iskustva lekara i kvaliteta aparata za epilaciju zavisi i broj i uspeh samih tretmana.

Koliko je laserska epilacija bezbedna?

Potpuno, ukoliko se tretman epilacije izvodi sa laserom koji je specijalizovan samo za epilaciju. Fiksna talasna dužina laserskog zraka omogućava bezbednost svih okolnih struktura kože kao i zadržavanje zraka samo u pigmentu dlake. Takođe, Candela GentleLase serija aparata ima jedinstven sistem za hlađenje (dynamic cooling device, DCD) koji, pre svakog emitovanja laserskog snopa, ohladi površne slojeve kože sprečavajući tako njihovo moguće oštećenje.

spec. dr Svetlana Đurišić, dermatolog

Saznajte još o trajnoj epilaciji na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.

1 KOMENTAR

  1. Nije uopste toliko uspesna.Ja imam problema sa maljavoscu na ledjima i grudima i bio sam na 12 tretmana.Nije bilo velikog pomaka…

Comments are closed.