Džek Andraka je bio običan tinejdžer dok nije uspeo da napravi test koji otkriva rak pankreasa u ranoj fazi a koji košta svega 5 dolara.
 
„Sve je moguće sa internetom", rekao je Andraka dok je pričao priču o svom otkriću na TED konferenciji u Južnoj Kaliforniji. „To je mnogo više od glupiranja i postavljanja napućenih profil slika“, nastavlja on. „Ako petneastogodišnjak koji nije znao šta je pankreas može da nađe način da otkrije rak, zamislite šta sve vi možete!“
 
Andraka je u januaru napunio 16 godina, a pre tri godine je počeo da istražuje informacije na internetu o raku pankreasa nakon smrti jednog starog porodičnog prijatelja. Bio je šokiran kad je sazano da se rak obično otkriva kasno da bi se bilo šta učinilo za obolelog. Štaviše, test koji se koristio za otkrivanje bolesti bio je star 60 godina!
 
Još gore, bio je skup, nepouzdan, a doktor bi morao da ima neviđeno veliku sumnju da bi pacijenta podvrgao ovom testiranju. Shvatio je da je potreban jeftiniji, brži, jednostavniji i osetljiviji test. „Kao entuzijastični tinejdžer, posetio sam dva najbolja online prijatelja: Google i Wikipediju,“ nastavlja on.

 

 
Otkrio je da postoje hiljade proteina koji mogu da se pronađu u krvi osoba sa rakom pankreasa i lovio one koji mogu da posluže kao rani pokazatelj bolesti. Konačno na kraju 4000 pokušaja, pronašao je taj protein.
 
„Nestrpljivo sam čitao članke u vreme časa biologije kada je trebalo da učimo o antitelima“, kaže Andraka. Iznenada mu je palo na pamet da iskombinuje ove dve stvari – ono što se radi na času i ono što istražuje. Napravio je recept za papirne senzore koji detektuju protein mezotelin u krvi, a koji je jednostavan kao pravljenje „čokoladnih kolačića“. Test košta 3 centa, traje nekoliko minuta a 100% je pouzdan.
 
Poslao je tada 200 zahteva naučnicima za dalji rad u laboratorijama i odbili su ga svi osim Džon Hopkins Univerzitet gde su ga držali na tihoj vatri pre nego što su ga primili. Uspeo je da popravi propuste u svom otkriću i tada je bio nagrađen i na Intelovom međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva 2012.
 
On tvrdi da je ovo potencijalni napredak kada je u pitanju otkrivanje srčanih bolesti ili HIV-a. Trenutno radi na „nečemu što je veličine kocke šećera“, a što može da „gleda kroz kožu“ i proučava krv ili znake bilo koje bolesti. Cena? Približno 5 dolara.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime