Tetoviranje nije zdravo jer se koriste boje koje su opasne za čovekovo zdravlje. Ove boje uopšte nisu napravljene za ubrizgavanje pod kožu, tvrde stručnjaci. 

 
Prema najnovijim američkim istraživanjima, samo dve trećine boje ostaju pod kožom, a trećina dospeva u unutrašnjost organizma.
 
"Boje za dugotrajne i živopisne tetovaže namenjene su za printere ili lakiranje automobila“, kaže za DW Wolfgang Bäumler profesor na odseku za dermatologiju Univerziteta u Regensburgu. 
 
Navodi se da velike fabrike proizvode tone različitih pigmenata, pre svega za industrijsku proizvodnju. Male firme otkupljuju takve proizvode i prerađuju ih u sredstva za tetoviranje. Takve supstance se nikada ne testiraju za potkožnu upotrebu kaže Peter Laux iz Nemačkog instituta za procenu rizika u Berlinu, dodajući da veliki koncerni sami kažu da pigmenti nisu namenjeni za to. 
 
Boje u tetovažama moraju biti "drastično vodootporne", objašnjava Bäumler i upravo to ih može učiniti opasnim, jer ih telo ne može samostalno rastvoriti.
 
"Boja odlazi u krv, u limfne čvorove, u organe i negde se zaustavi. Ali niko ne zna gde tačno", kaže Bäumler. 
 
Sastojci za crvenu, narančastu i žutu boju su takozvani azo-spojevi, organske tvari na lošem glasu. One često izazivaju alergije. 
 
"Ima i onih, poput pigmenta Red 22, koje se razlažu kada je tetovaža izložena suncu", objašnjava Bäumler. Spojevi koji tada nastaju su otrovni i kancerogeni. 
 
Hemijske komponente koje daju drečavo plave i zelene tonove uglavnom sadrže bakar i nikal, a nikal se često nalazi i u smeđim bojama s oksidima gvožđa. Taj metal kod mnogih izaziva alergije pa je zabranjen za korišćenje u kozmetičkim proizvodima. 
 
Crne tetovaže nastaju uz pomoć materijala koji se zove "Carbon black“ što je u stvari obična industrijska čađ. Hemijska industrija ga proizvodi spaljivanjem sirove nafte ili sličnih materijala kao što su katran i guma. 
 
Sredstva za tetoviranje mogu da sadrže i tvari za rastvaranje ili zgrušavanje, konzervanse i razne nečistoće, navodi Nemački institut za procenu rizika. 
 
Upozorava se da medicinski i kozmetički preparati moraju da ispunjavaju određene uslove da bi mogli da se prodaju, dok za boje za tetovaže ne postoje takvi propisi. 
 
Čak i majstori tetovaže smatraju da situacija nije zadovoljavajuća. "Prema našem mišljenju, boje za tetovažu u ovom trenutku nisu sasvim sigurne", rekao je potpredsednik Udruženja umetnika za tetoviranje Andreas Schmidt na simpozijumu o sigurnosti tetoviranja u Berlinu. 

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime