Verovatno mislite da bi trebalo primiti vakcinu za tetanus kada se ubodete na zarđao ekser?

Pogrešno!

Rđa nema nikakve veze sa tetanusom.

Evo šta je tetanus i kada bi trebalo da primite vakcinu protiv ove bakterije koja izaziva veoma opasnu bolest, pa i smrt.

Tetanus je opasna bolest i čak oko 10 posto zaraženih ljudi će preminuti i to u razvijenim zemljama. Oni koji prežive će možda provesti mesece u bolnici tokom oporavka.

A sve to može da se spreči jednostavnom vakcinom.

Bolest izaziva bakterija Clostridium tetani. Problem je što se ona nalazi svuda oko nas, u prašini, prljavštini, izmetu, na metalu ili drvetu gde u obliku spora čeka pogodan trenutak za širenje. U telo može da uđe posekotinama, ranama, ubodima (čak i trna ruže) pa čak u ujedina insekata ili životinja.

Da, možete da se zarazite i ako stanete na zarđao ekser. Ipak, sama rđa nema veze sa ovom bakterijom, već činjenica da je ekser prljav.

U teoriji sve može da bude povreda koja potencijalno prenosi tetanus, čak i posekotina kuhinjskim nožem.

Ukoliko bakterija uđe u telo, trebaće joj nekoliko dana da se proširi. Inkubacija je između 3 i 21 dana i to je period bez simptoma.

Posle toga će bakterije početi da se množe i onda uz to proizvode neurotoksine u vašem telu. I oni će izazvati bolesto odnosno pre svega nekontrolisane grčeve mišića i probleme sa nervnim sistemom. Posledica može da bude i smrt.

Trebalo bi da znate da su posebno opasne rane nastale napolju, kao i one duboke u kojima mogu da se razviju anaerobne bakterije.

Tetanus je poznat već hiljadama godina, pa je čak i Hipokrat pisao o bolesti u svojim delima. A onda, 1884 godine otkriveno je kako se bolest javlja da bi 40 godina kasnije napravljena prva vakcina koja je i danas vrlo jeftina, dostupna i bezbedna.

Tetanus – Kada primiti vakcinu?

Kao dete naravno vrlo brzo ćete dobiti vakcinu. Posle revakcinacije bićete zaštićeni sledećih 10 godina.

Kasnije, ne čekajte potencijalno opasnu povredu. Zapravo bi trebalo da se revakcinišete na svakih 10 godina i izbegnete moguću zarazu zbog male posekotine ili veće rane. Ukoliko se povredite a niste primili vakcinu tokom prethodnih 10 godina, dobićete vakcinu i serum protiv širenja bakterije, kao i još dve revakcine posle mesec dana i onda posle šest meseci. I mirni ste…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime