“Svako od nas će pre ili kasnije imati koronu, ako pre toga ne umre”, rekao je austrijski infektolog Franc Alerberger.

On ne veruje da će koronavirus biti iskorenjen i smatra da će se “svako od nas pre ili kasnije zaraziti”. Ipak ističe da se radi o mnogo bezopasnijoj bolesti nego što se pre deset meseci strahovalo.

“Ovaj virus će nam ostati. Svako od nas će pre ili kasnije imati koronu, izuzev ako pre toga ne umre”, poručio je Alerberger koji je i direktor Odeljenja za javno zdravlje Agencije za zdravstvo i bezbednost ishrane (AGES).

Doktor očekuje da će vakcina protiv koronavirusa stajati na raspolaganju najranije od jula iduće godine.

“Kladim se u sve da neće biti leka, jer se lekovi protiv virusa mogu izbrojati na prste jedne ruke”, podvukao je on.

Alerberger kaže da je koronavirus bezopasnija bolest nego što se strahovalo pre deset meseci, kada se smatralo da je smrtnost zaraženih 30 odsto.

On se pozvao na studiju Univerziteta Stanford prema kojoj je smrtnost 0,23 odsto.

“Ta vrednost odgovara i našim podacima”, naglasio je vodeći austrijski infektolog.

Istovremeno upozorava da, iako je trenutno popunjeno svega sedam odsto kapaciteta na intenzivnoj nezi u austrijskim bolnicama, treba imati u vidu da 90 odsto Austrijanaca može oboleti i da se ne sme potceniti udeo starijih od 65 godina, jer je među njima smrtnost jasno veća nego od sezonskog gripa.

Upozorio je i na zaoštravanje situacije tokom zime.

“Moramo pripaziti da ne doživimo iznenađenje u negativnom smislu. Ako budemo imali 4.000 ili 5.000 novozaraženih dnevno, moramo računati s tim da će medicinski kapaciteti biti na njihovim granicama, da će biti smrtnih slučajeva u staračkim domovima, a političari izloženi masivnom pritisku. Ne možemo, u principu, sprečiti pojedinačne smrtne slučajeve, ali možemo da tok usporimo”, rekao je Alerberger dodajući da očekuje vrhunac kovid-infekcije u decembru ili januaru. b92, tanjug