Šuga je češća nego što mislite. Iako mnogi misle da je šuga bolest prošlosti, to je zabluda. Šuge i dalje ima, pa se u svakodnevnoj praksi dermatolozi susreću sa decom i odraslima koji su oboleli. Globalna statistika ukazuje da se svake godine oko 300 miliona ljudi obrati lekaru zbog šuge.

Infekciju izaziva parazit šugarac, koji živi na koži. U garderobi može da se zadrži svega tri do četiri dana, pa se najčešće prenosi direktnim kontaktom. Može se preneti preko posteljine i garderobe, a posebno su rizična ćebad u hotelima.

Prvi simptom šuge je svrab po celom telu, ali bez manifestacija na koži. Svrab je posebno intenzivan noću kada se čovek umiri i utopli. Tada je prva sumnja upravo šuga i daje se adekvatna terapija, čak i kada se na koži ništa ne vidi. Ukoliko se terapija ne primeni na vreme, posle dve nedelje počinju da se pojavljuju sitne kraste, najčešće u pregibima kože. Krastice u početku izgledaju kao da se neko raščešao, ili kao vrlo sitne bubuljice.

Lečenje je jednostavno, kremama koje je potrebno namazati od viličnog predela do stopala u svakom mogućem milimetru tela. Kod odraslih se ne maže na lice i na poglavinu. Kod malih beba šuga može da se javi i na licu i nije ni retko da imaju šugu, pa čak i zaražene dođu i iz bolnice.

Za lečenje je potrebno dve nedelje – kremom se namaže celo telo i sačeka sedam dana. Tretman se ponovi još jednom kako bi se odstranile i odrasle jedinke koje su se u međuvremenu izlegle iz jajašca. Eventualno je potrebno još jednom ponoviti terapiju kod nekih pacijenata. Svrab može da ostane i neko vreme nakon toga, kao posledica imunizacije organizma.

Više o bolesti kao i lečenju šuge pročitajte na stranici Dermatološke poliklinike Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime