Strije su ispucale linije na pojedinim delovima naše kože. Karakterišu se promenama u dubljim slojevima, gde su kolagen i elastin trajno iskidani. Iako gornji slojevi kože nisu oštećeni, strije se vide na koži i prepoznatljivo su roze ili beličaste boje. Koži daju mlitav i stariji izgled.

Zašto strije nastaju?

Ubrzan rast i širenje kože je samo jedan od uzročnika pojave strija. Veći krivac leži u hormonima i genetskoj predispoziciji.

Hormon rasta, steroidni hormoni, veće količine estrogena i progesterona značajno deluju na kvalitet, debljinu, hidriranost kože a samim tim i na pojavu strija.

Velike oscilacije u težini u kratkom vremenskom periodu koža ne može lako da isprati u širenju pa puca. U masnom tkivu deponuju se polni hormoni koji dodatno remete ravnotežu u koži.

U trudnoći se često javljajuju na grudima i stomaku. Hormoni u trudnoći razmekšavaju kolagen kako bi se olakšao porođaj, a strije su neželjena posledica.

Neke osobe imaju genetski slabiji kolagen i veću sklonost ka stvaranju strija.

Nažalost, nije moguće sprečiti nastanak strija. Iako postoje brojne kreme, losioni i preventivne terapije, njihova efikasnost nije dobila naučnu potvrdu.

Uklanjanje strija

Uklanjanje strija je idealno započeti što je moguće ranije, odnosno odmah posle njihovog stvaranja, dok su strije jos crvene. One se ponašaju kao ožiljno tkivo pa tretmani koji pojačavaju kolagen mogu uticati na stvaranje što veće količine prirodnog kolagena u odnosu na ožiljni kolagen. Remodelovanje kolagena i elastina u strijama intenzivnije je pod uticajem lasera, pilinga, dermorolera, karboksiterapije…

Trebalo bi ipak napomenuti da još uvek ne postoji tretman koji može da garantuje kompletan nestanak strija. Postoje tretmani koji ih u velikoj meri mogu redukovati.

Više o uklanjanju strija pročitajte na stranici Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime