Stres zbog posla je ozbiljan problem, potvrđeno je još jednim istraživanjem. Konstatovano je da pritisak u kancelarijskom okruženju izaziva često i biološki i psihološki stresni odgovor.

Zbog stresa na poslu mogu se javiti depresija, srčani problemi, anksioznost.

Ističe se da je poslednjih decenija stres na poslu u porastu. Po mišljenju naučnika čini se da je skoro svako u određenom trenutku doživeo stres na poslu a onda i zdravstvene probleme.

Istraživanje je urađeno u laboratorijskom okruženju koji je koncipiran da liči na realnu kancelariju. Tako su mogli detaljno da prate reakciju učesnika.

Učesnici su u grupama od deset sedeli za računarima, pratio im se rad srca. Oni su radili u zamišljenoj osiguravajućoj kući, svako je dobio određene poslovne zadatke.

Tokom rada kontrolisano je njihovo psihološko stanje, odgovarali su na određena pitanja.

Jedna grupa je bila podvrgnuta stresu jer im je rečeno da će za 20 minuta ići na razgovor radi unapređenja. Druga grupa je imala isti test s tim što im je menadžer konstantno slao poruke pa su ćaskali sa njim. Treća, kontrolna grupa nije bila podvrgnuta ovakvim stresnim situacijama.

Pokazalo se da su učesnici prve dve grupe doživeli stres. Imali su povećan nivo kortizola, povećanu brzinu otkucaja srca.

Treća grupa nije imala te probleme.

Istraživači su zaključili da su stresne situacije izazvale aktiviranje hipotalamusa-hipofize-nadbubrećne žlezde i autonomnog nervnog sistema koje se obično javlja sa stresom. Učesnici prve dve grupe su pokazali i pojačani sresni psihološki odgovor, bili su lošije raspoloženi, nervozni.

Zanimljivo je da su učesnici druge grupe, u kojoj im je menadžer slao stalno poruke imali niži nivo stresa. Ove poruke su, sugerišu istraživači, povoljno uticale na učesnike jer su odvraćale pažnju od predstojećeg razgovora koji im je izazivao stres.