Da li smo pod stresom? Da, jesmo. Neki su ostali bez posla, neki mukotrpno rade od kuće a pri tom idu u sabdevanje, čuvaju decu, brinu kako se zaštiti u kući i van nje.

Toliko je toga što nas opterećuje ovih dana. Ne čudi što su mnogi pod stresom i ne znaju kako da se izbore sami sa sobom. Informacije sustižu jedna drugu a mnoge su često sasvim različite i suprotne jedna drugoj. Malo je onih koji će vreme virusa iskoristiti na kreativan način, napisati novi roman, osmisliti muziku, usavršiti vežbanje, uživati u igri s decom.

Treba imati u vidu da je ova pandemija nešto sasvim novo što se događa većini stanovnika.

Lekari pre svega savetuju da svako mora da pronađe neki ventil koji će ga učiniti opuštenijim i srećnijim, bez obzira na dramatičnu situaciju. To može biti meditacija, molitva, čitanje, igranje na voljenu muziku, pletenje, sitne popravke po kući, igranje karata, šaha, pisanje dnevnika. Ali pazite ove aktivnosti ne smeju biti iscrpljujuće, sačuvajte se fizički i mentalno.

Nemojte postavljati pitanja tipa, šta će biti sutr,a jer to ne znate. Fukusirajte se na sadašnji trenutak jer samo to imate, prošlost je neponovljiva, budućnost niko ne zna ali ovo sada i ovde je važno.

Govorite sebi da će ovo proći, jer hoće i svaki dan koji prođe približava nas tom trenutku kada će sve biti drugačije. Kako kažu psihijatri i psiholozi svaka kriza nas ojačava.

Kada morate da donesete neku odluku a kolebate se, napravite spisak za i protiv koji su rizici a koje dobre strane odluke. Biće vam lakše i imaćete precizniju sliku šta treba uraditi.

Ali nije loše i ne raditi ništa. Iz tog vremena neaktivnosti i ćutanja izrodiće se mnoge ideje koje će vam pomoći da prebrodite ovu krizu u životima svih nas.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime